2015. május 24., vasárnap

Szemelvények Dunaújváros történetéből XXXIII. - Zöld Rendelő - Azok a "boldog szép napok"

Ünnepélyes megnyitó 1983. november 1.



Visszaemlékezéseinket folytatjuk, továbbra is a hírlap, illetve a 7közlap archívumából szemezgetünk.

Dunaújvárosi Hírlap - 1986. április 11.


Egyhónapos próbaüzemelés után, tegnap átadták a II. számú rendelőintézet hidroterápiás blokkját. Az ország egyik legkorszerűbben felszerelt ilyen részlegében egyebek között kádfürdő, szénsavas kezelés, súlyfürdő, tornáztató medence várja a mozgásszervi betegségekben szenvedőket. A gyógyítás a jövő héten kezdődik.

Dunaújvárosi Hírlap - 1986. szeptember 9.

A várva várt hidroterápia
Gyógytornász is kellene


Több mint egy év késéssel, áprilisban átadták a Szórád Márton úti, II. számú rendelőintézet hidroterápiás blokkját. Egy hónapos próbaüzem után, májustól már teljes "gőzzel" működik a várva várt részleg. Az első negyedévben csaknem ötezer mozgásszervi megbetegedésben szenvedő embert kezeltek az orvosok és az asszisztensek. A hidroterápiás blokkot jól kiegészíti az elektroterápia, amely már korábban is fogadott betegeket: tavaly több mint ötvenöt és fél ezret, az idei első félévben pedig csaknem harminckétezret.
Az említett adatokkal bizonyítja dr. Nagy Károly reumatológus főorvos, hogy a városban meglehetősen magas a különféle mozgásszervi megbetegedésben szenvedők száma. Mindehhez hozzáteszi: ami az új részleg ellátását, felszerelését illeti, még nem lehetnek teljesen elégedettek. A következő években bevezetendő hő- (hideg, meleg) és UV-fénykezeléssel lesz komplett a városnak és környékének fizikoterápiás ellátása.
Mindehhez persze szakemberekkel is fel kell készülni. Az elektro- és hidroterápiás kezelőkben a mostaninál több asszisztensre lenne szükség, a fizikoterápiás kezelések elvégzéséhez nélkülözhetetlen gyógytornászokról nem is beszélve. Utóbbiakból mindössze egy fő- és egy mellékállású van a rendelőben, holott a reumatológus főorvos szerint három-négy főállású - természetesen főiskolát végzett - gyógytornásznak is jutna munka.
A kezelések sokfélék: a beteg állapotától és a betegség jellegétől függően végeznek masszázst, tangentoros (vízsugárral történő masszázs) kezelést, gyógyítják a beteget elektromos és széndioxidos; elektromos galván-, valamint súlyfürdőben is.
- A hozzánk beutalt betegek a legkülönfélébb korúak - mondja a reumatológus. - Gyógyítottunk már egy-kétéves, születési rendellenességben szenvedő gyereket is, de szép számmal vannak fiatal felnőttek és hatvan-hetvenéves betegek. Hogy a gyógyítás mennyire eredményes, sok mindentől függ, az eddigi tapasztalataink általában jók.
A több milliós beruházással felépült hidroterápiás részleg természetesen nemigen veheti fel a versenyt a közismert gyógyfürdőhelyek felszereltségével, ellátásával, arra azonban nagyon jó, hogy segítségével a városnak és környékének mozgásszervi bántalmakban szenvedő betegeit egy helyen, az eddiginél jobban, eredményesebben gyógyíthassák. 
-sz -



Dunaújvárosi Hírlap - 1986. október 28. 

Nehezebb munkáért több pénzt
Pótlékterápia 

Hetekkel ezelőtt halkan, óvatosan vagy inkább sehogysem beszéltek róla. Kényes téma, elzárkózott mindenki, akit faggatni próbáltam, hiszen a szétosztandó pénzből nem kap mindenki.
Hatvanan távoztak
A kórház szakszervezeti bizalmi testülete nemrég döntött a munkahelyi pótlékok emelésére fordítandó két és fél millió forint (egymilliót a jövő évi béremelésből vesznek el) sorsáról. A csaknem száztagú testületből alig több, mint húszan tartózkodtak, a többiek helyeselték, hogy az említett összegből az öt legnehezebb kórházi osztály - a sebészet, a traumatológia, az intenzív osztály és a két belgyógyászat - nővéreinek munkahelyi pótlékát emeljék.
- Nem egységes, általános, hanem differenciált béremelésre van szükség - magyarázta a döntést dr. Csák Endre, a kórház igazgató főorvosa. - A nővérmunka ezen az öt osztályon különösen nehéz. A három műszak önmagában sem csábító, hát még ha alacsony a fizetés.
Az igazgató állítását alátámasztó tény: hat-nyolc évvel ezelőtt az egészségügyi intézmény még versenyképes volt, a város munkaerőpiacán a mostani évi 57-58 ezer forintos átlagkeresettel azonban már messze elmarad. Mindez megtette hatását: az elmúlt években elvándorolt egészségügyi szakdolgozókból - az igazgató becslése szerint - már egy új kórház személyzete kitelne. És ami szintén nem közömbös: 1977-től az intézmény 191 szakképzetlen egészségügyi dolgozót taníttatott, Közülük hatvanan hagyták ott előbb vagy utóbb a pályát. A veszteség nem csekély, hisz egyetlen segédápolónő kétéves képzése harmincezer forintba kerül.
Üres állások - üres ágyak
A kívülállók - de még az egészségügy más, könnyebb területén dolgozók is - nehezen tudják elképzelni, mennyi gondot jelenthet a nővérhiány. Bizonyítására két adat: a kórház egyik belgyógyászati osztálya hatvan ágyat nem tudott használni a nyáron, mert nem volt nővér, aki ellátta volna a betegeket. A másik, talán még ennél is elkeserítőbb tény: a sebészet új, negyedik emeleti, negyven ágyas, teljesen kész részlege - amellyel hatvanról százkét ágyasra bővült (volna) ez a kórházi osztály - nővérhiány miatt idestova fél éve nem fogadhat betegeket. Még hét nővér kellene, hogy ne az ötödik emeletre kelljen zsúfolni mindenkit.
Mindezek indokolttá teszik, hogy a sebészeten dolgozó nővérek munkahelyi pótlékát 1250 forintról 1900 Ft-ra emeljék, a traumatológián dolgozókét ugyanígy, a belgyógyászaton dolgozókét hétszázról a duplájára, az intenzív osztály nővéreiét pedig ezernégyszázról kétezerre, A következő lépés, hogy más osztályokon is megemeljék a munkahelyi pótlékot kétszáz forinttal. A differenciálás végeredménye: a legtöbb munkát adó kórházi osztályokon az ápolónők január elsejétől ezer-ezerkétszáz forinttal többet kereshetnek a másutt dolgozó kollégáiknál.
Tartózkodó tiltakozás
A döntésnek persze - a kedvező szavazati arány ellenére - vannak és lesznek is ellenzői. Nemmel ugyan senki sem szavazott, s ez Kucsera Imréné, a kórház szakszervezeti bizottságának titkára szerint a demokratikus döntést megelőző, hónapokig tartó, gondos előkészítő munkának köszönhető. Az I. és II. számú rendelőintézet asszisztenseit képviselő több, mint húsz bizalmi tartózkodása azonban az: ott dolgozók egyértelmű tiltakozását jelenti.
- Miért mindig mi maradunk ki? - summázta véleményét az I. számú rendelőintézetben dolgozó T-né, ám ennél többet nem volt hajlandó mondani. Mint ahogy mások sem a tartózkodók közül.
Érthető és elfogadható magyarázattal Szabóné Sáfár Ilona kórházi főnővér szolgált: a kórházzal ellentétben, a rendelőkben nincs három műszak, s csak kevés helyen van éjszakai ügyelet. Márpedig ha a munka nehézségében nincs egyenlőség, akkor miért lenne a bérezésben? A főnővér hozzáteszi: a differenciáláshoz nem szoktunk hozzá, holott erre már réges-rég szükség lett volna!
Az egészségügyi intézményben most többé-kevésbé optimisták. Sok mindent várnak a január elsejétől életbe lépő béremeléstől. Remélik, ha a régiek már nem is mennek vissza, legalább az újaknak csábítóbbak lesznek ezek az állások, olyannyira, hogy nemcsak odamennek dolgozni, de ott is maradnak.
Szűts Ildikó

Dunaújvárosi Hírlap - 1987. május 8.


A Szórád Márton út átépítésével egyidőben elkészítteti a városi tanács terv- és beruházási osztálya a kórház, a két rendelőintézet és a városi tanács közötti számítógépes kábelösszeköttetés alapépítményét.


Dunaújvárosi Hírlap - 1997. július 2.

Új rendelések a "zöldben"

Bőr és nemibeteggondozó rendelés kezdődött a II-es számú (zöld) rendelőintézetben, ahol mostantól gyermekbőrgyógyászati szakrendelésre is várja a betegeket dr. Gergely Gyöngyi szakorvos. Az előbbit hétfőn és pénteken 8-14, illetve csütörtökön 13-19 óra között lehet felkeresni. A gyermekek speciális szakrendelése keddenként 13-19 óra között lesz. Szerdán 8-14 óráig pedig a lábszárfekélyben szenvedő páciensek jelentkezhetnek. A rendelések ideje alatt a táppénzes betegek elsőbbséget élveznek.

Dunaújvárosi Hírlap - 1997. szeptember 26.


Fehérváron szabályoznak tovább

A dunaújvárosi régióba tartozó, fogszabályozásra váró, illetve a már fogszabályozási kezelés alatt álló betegeket október elsejétől feltehetően az év végéig Székesfehérváron, telefonos bejelentkezés után fogadják.

Dunaújvárosi Hírlap - 1997. december 30.


Ismét helyben szabályoznak


Sikerült megnyugtató módon rendezni, pontosabban újraindítani a dunaújvárosi fogszabályozói szakrendelést, kaptunk tájékoztatást a II-es számú (zöld) rendelőintézet vezető főorvosától, dr. Halász Judittól.
Mint arról beszámoltunk, a rendelést korábban ellátó szakorvos szeptembertől mostanáig nem tudta feladatait vállalni, ezért a pácienseket Székesfehérvárra irányították.
Január l-jétől azonban ismét itthon járhatnak kezelésre a fogszabályozásra szorulók. Hetente két alkalommal, kedden és szerdán, 11.30-19 óráig a II-es számú rendelőintézet második emeletén fogadják őket.

Dunaújvárosi Hírlap - 1998. június 13.

Fontos műszert kapott ingyen a Szórád úti rendelő

A csontritkulásban szenvedő betegek vizsgálatához nélkülözhetetlen

Már nem kell a betegeknek más városba utazniuk a vizsgálatért - Vohlmann György felvétele


Új és világviszonylatban is a legkorszerűbbek közé tartozó csontsűrűség vizsgáló berendezést telepítettek le tegnap a II-es számú rendelőben. A csontritkulásban (osteoporózis) szenvedő betegek vizsgálatához, a megelőzéshez és a betegség felismeréséhez nélkülözhetetlen műszert a Chinon gyár térítésmentesen bocsátotta a dunaújvárosi kórház rendelkezésére. Az egyezség értelmében meghatározott számú vizsgálat elvégzése esetén a gép - amelynek piaci ára ma 33 ezer dollár - végleg itt marad.
- Adósságállományunk rendezése idején sem szabad megfeledkeznünk intézményünk piacképességének megőrzése és a magas szintű betegellátás érdekében a szakmai munka színvonalának emeléséről, illetve a felszereltség, műszerpark fejlesztéséről - hangsúlyozta dr. Máté Kasza László, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója. - Ezért olyan kapcsolatokat igyekszünk a jövőben is kiépíteni, amellyel az előbb felsorolt követelményeknek eleget tudunk tenni — hangsúlyozta a főigazgató.
- A csontritkulás zömében, de nem kizárólag, inkább az idősebb korosztály fájdalomtól kísért betegsége, tájékoztatott dr. Halász Judit, belgyógyász szakorvos, az osteoporózis ambulancia vezetője. - Bár városunkban egy nőgyógyász, belgyógyász és ortopéd szakorvosból álló orvoscsoport irányításával osteoporózis centrum működik, a műszeres vizsgálatokra mégis Budapestre vagy Székesfehérvárra kellett felutazniuk a javarészt mozgásukban korlátozott betegeknek. Ráadásul naponta csak 20 pácienst fogadtak a géppel rendelkező távoli intézmények, miközben lényegesen több ember szorul vizsgálatra. A telepítő cég azt is megígérte, segédkezik abban, hogy a gépi vizsgálatokat a társadalombiztosító befogadja, azaz finanszírozza.
k.m.


Dunaújvárosi Hírlap - 1998. szeptember 22. 

Sürgősségi ambulancia


Hétfőtől új helyen várják azokat a betegeket, akik a baleseti sebészet szakrendelésének szolgáltatásait kívánják - vagy kénytelenek - igénybe venni. A hét első napjától tehát a Szent Pantaleon Kórház alagsorában, az úgynevezett mentőbejárónál fogadja a rászorulókat az új ambulancia, amelyet a tervek szerint folyamatosan bővítenek.

Költözik a baleseti sebészet

A jobb betegellátás érdekében hétfőtől új helyen, a Szent Pantaleon Kórház alagsorában kezdi meg működését a baleseti sebészeti szakrendelés, amely eddig a zöld rendelőben fogadta a rászorulókat.
Mint azt az intézmény orvos-igazgatójától, dr. Gyöngyösi Páltól megtudtuk, a nemrégiben megkezdett átépítés csupán az első szakasza az új traumatológiai sürgősségi ambulanciának. Jelenleg a funkcionálisan már nem használt felvételi iroda helyiségeit építik át a szakemberek. Azokat a helyiségeket, amelyeket a ház eredeti terveiben is betegfogadó helyiségeknek minősítettek. Ezt követően a mostani munkaügyi irodák átépítése kezdődik meg, ahová a baleseti rendelést ellátó röntgenállomást kívánják letelepíteni. (A kórház munkaügyét a hatodik emeletre, a gazdasági igazgatás mellé, a volt könyvtár helyiségeibe költöztetik. A munkák itt is elkezdődtek.) De szükség lesz a baleseti röntgen megüresedő helyére is, mert oda egy CT-berendezést fognak rövidesen letelepíteni.
A baleseti betegfelvétel és a röntgen egy helyre költöztetésével az intézmény többek között a vizsgálati időt is csökkenti, amivel praktikussabbá teszi a baleseti sürgősségi ellátást A felújítás ezt követően a jelenlegi főnővéri szoba átalakításával fog folytatódni, ahol egy úgynevezett sokktalanító helyiséget szerelnek fel. Ezzel a mai traumatológiai osztályon bonyolódó ambuláns betegellátást teljes egészében itt, az alagsorban fogják végezni. A teljes átalakítást várhatóan ez év végén, illetve a jövő év elején fejezik be.
Rendkívül nagy szükség van a változtatásra, mert ma a kórház traumatológiai osztályán naponta ötven-száz járóbeteg is megfordul, akik jelenlétükkel az osztály fekvőbeteg ellátását nagy mértékben zavarják.
Az átalakítást önerőből, meglehetősen szerény anyagi ráfordítással végzi a kórház. A zöld rendelőben megüresedő helyiségeket a tervek szerint a vasmű egészségpénztára fogja bérelni, így az onnan befolyt összeg is a kórház számláját gyarapítja. Az intézmény egy sürgősségi belgyógyászati betegfelvevő kialakítását is tervbe vette.
k.m.

Dunaújvárosi Hírlap - 1999. január 22.

Épülő egészségügyi kapcsolat

A Szent Pantaleon Kórház, az egészségügyi titkárság, a II. számú Rendelőintézet, valamint a Psychiátria közötti számítógépes összeköttetés kiépítését kezdték el tegnap. Kijelölték a nyomvonalat, és azt karókkal körbekerítették a munkások. Hamarosan több kilométer hosszan negyven centiméter széles és egy méter mély árok vezet majd a Károlyi Mihály sorról elindulva a Szórád Márton úton át a Semmelweis utcáig. A fénykábelek lefektetése valószínűleg két hónapot vesz igénybe. A városüzemeltetési iroda a munka fontosságára való tekintettel engedélyezte a téli munkakezdést.

Dunaújvárosi Hírlap - 1999. június 18.

Új üzlet a Zöld Rendelőben


A II-es (zöld) rendelőintézet alagsorában június első hetében nyílt meg a betegek jobb ellátása érdekében a nemcsak árusítással, hanem helyszíni gyártással is foglalkozó gyógyászati segédeszköz üzlet. Árukínálatukban minden olyan termék megtalálható, amelyet receptre írnak fel az orvosok, de, kereskedelmi áron, a kényelmet szolgáló legjobb minőségű eszközök is beszerezhetők. Járógépeket, egyedi méretre egy hét alatt elkészíthető haskötőket, tolókocsit, műanyag törzsfűzőt, sport védőfelszereléseket, Scholl gyógypapucsokat, vérnyomásmérőket is forgalmaznak. Az üzlet ebédszünet nélkül naponta 7 és 15 óra között tart nyitva. Telefonszámuk: 404-625. 
(X)

Dunaújvárosi Hírlap - 2001. augusztus 14. 

Kórházi "vándorút"

A tüdőgondozó helyén gyógyszertár üzemel majd

fotó: V. Gy,

Új helyen "székel" jövő hétfőtől a tüdőgondozó és az allergológiai szakrendelés. A II-es rendelőbe koncentrálják majd az egészségügyi szolgáltatásokat, aminek szakmai, de természetesen gazdasági okai is vannak. A költözések előnyének mondható viszont a modernizáció, és a magasabb színvonalú betegellátás kialakítása, ennek egyik nagy értéket képviselő "szerzeménye" a képen látható huszonkétmillió forintos röntgenfelvételi berendezés is. 

Kórházi részlegek - vándorúton

A II-es rendelőintézet új "vendégei" a tüdőgondozó és az allergológia 

Dobozba be, dobozból ki: itt kérem költözködés folyik Fotó: V. Gy.

Dunaújváros (szb) - Ezen a héten beköltözik a "zöld sztk"-ba az allergológia, a tüdőgondozó részleghez tartozó valamennyi szakág is itt képviselteti magát. A betegellátás a tervek szerint hétfőtől újra "üzemképes".

- A puding próbája az evés - fogalmazott dr. Lantos Júlia, a tüdőgondozó főorvos asszonya -, előreláthatóan jövő héten hétfőn, a már megszokott munk-rendben várjuk pácienseinket az új helyen, ahol modernebb körülmények között folynak majd a vizsgálatok, kezelések. A földszinten röntgenként funkcionáló részleg átalakult, pályázat útján sikerül egy korszerű röntgenfelvételi berendezéssel fejleszteni műszerállományunkat. Ennek beszerelése már folyamatban van, egyébként még kissé átláthatatlanok a körülmények a dobozok tengerében. A szeparáltság nem oldható meg, így egy légtérben próbáljuk úgy kialakítani a körülményeket, hogy az betegnek, dolgozónak is a lehető legideálisabb legyen.
Megkerestük dr. Máté-Kasza Lászlót, a kórház főigazgatóját, aki lapunk kérdésre elmondta: - Több szempontból kell megközelíteni a kérdést. Gazdasági, másrészt szakmai okai vannak a szolgáltatások koncentrálásának: minden egy helyen lesz megtalálható. A II-es rendelőbe (zöld sztk-ba) költözött már az onkológia, most a tüdőgondozó és az allergológia, de ide került a bőr- és nemibeteg-gondozó, illetve a mentálhigiénés gondozó is. Ez utóbbi a Római városrészben működik, üzemeltetése jelentős költséget jelent. A II-es rendelő viszont komoly befogadó kapacitással bír. Számos magánrendelés háziorvosi, fogorvosi ellátás, a Dunaferr egészségpénztár itt működik, és ezen felül is sok szabad, hasznosítható területtel rendelkezünk. A rezsiköltség viszont a mi zsebünket terheli. Azt szorgalmazzuk - és ezt az önkormányzat is támogatja -, hogy eladható legyen a II-es rendelő, mi csak a szükséges területet bérelnénk vissza.
Egy másik aspektus: fel kell készülni a járóbeteg-ellátás privatizációjára. Ezért célszerű a szakrendeléseket, gondozói hálózatot olyan helyre telepíteni, ahol a későbbi privatizáció könnyen megvalósítható, rendelések, osztályok házon belüli költöztetése nélkül.
- Úgy gondolom, hogy a már megtörtént, még folyamatban lévő, és a jövőben megvalósuló költözésekkel kialakul a kórház ideális struktúrája, bár van, amiről le kell majd mondani.

Ahol majd patika áll...
A tüdőgondozó épületébe gyógyszertár költözik. A jelenleg e célra használt pincehelyiség nem felel meg a szakmai minimumtörvénynek, újat kell létesíteni. A gyógyszerek beszerzését - közgyűlési döntés értelmében - pályázati úton kell lebonyolítani, így egyszerre hirdették meg a központosított beszerzést és a gyógyszertári működtetést, ami egyrészt olcsóbb lesz, másrészt a működtető cég - aki öt évig üzemelteti majd a patikát - két gyógyszertárat is működtet a rendelőkben. A forgalomból a kórház is bevételhez jut. Az is tény, hogy a gyógyszer-felhasználás nem a fogyasztási igényeket jelenti. Bizony "elvándorol" haza egy-két doboz, így azonban biztosítani lehet a takarékos üzemelést.

7közlap - 2001. augusztus 14.


Új helyen a tüdőgondozó

A zöld SZTK földszintjére költözött


- A helyünk nem sokkal nagyobb, a váró viszont komfortosabb - mondja dr. Lantos Júlia intézetvezető, főorvos. - A dokumentációnkat viszont csak egy szinttel lejjebb tudtuk elhelyezni, ami nem szerencsés dolog. Nagymértékben megnehezíti az asszisztencia dolgát, mivel minden egyes beteg anyagáért az alagsorba kell menni. Még néhány nap, és teljesen kész lesz a rendelő a felszerelésével, és zökkenőmentes lesz a betegellátás. Reméljük, betegeink is hamar megszokják, hogy új helyszínen, de a rendelési idő változatlanul hagyása mellett várjuk őket.
Koczka Kata

Dunaújvárosi Hírlap - 2001. október 11.

Újabb szakrendelések költöznek

Dunaújváros (szb) - A pszichiátria és a tüdőgondozó részlegek után költözik a mentálhigiénés gondozó is.
A Szent Pantaleon Kórház által eddig a Váci Mihály úton működtetett mentálhigiénés gondozó október tizenötödikétől a II. számú Rendelőintézetben (zöld SZTK) folytatja munkáját.

A gondozó keretében üzemelő összes szakrendelés - gyermekneurológia, gyermekpszichológia, pszicho- és szomatopedagógia - változatlan rendelési időben, az eddig folytatott ellátási struktúrában fogadja a betegeket a II. rendelőintézet második emeletén található, új működési helyén. A költöztetésből adódó estleges gondok miatt kérik a betegek türelmét.

Dunaújvárosi Hírlap - 2002. március 11.

Várunk, várunk - de mire is?

A szakemberhiány miatt hosszú a várólista és a várakozás ideje 

Dunaújváros (zn) - Várunk. Arra, hogy sorra kerüljünk a szakrendelésen. Néha órákon keresztül, rendületlenül. Aztán, egyszer csak elfogy az érkezéskor még vég nélkülinek hitt türelem...

Ki ne került volna még hasonló helyzetbe valamelyik helyi rendelőben? Két olvasónk panasza alapján felkerestük Máté-Kasza Lászlót, a Szent Panteleon Kórház főigazgatóját, akitől megpróbáltunk választ kapni arra, mi az oka a nem ritkán órákig tartó várakozásnak, mi értelme a néha szükségtelennek tűnő előjegyzésnek és miért sietnek el az orvosok látszólag ok nélkül a szakrendelésekről... Hogy melyek is voltak ezek a konkrét, felháborodásra késztető panaszok? Nos: egyik olvasónk csütörtök délelőtt türelmetlenül nyitott be szerkesztőségünk ajtaján kisfia kezét fogva. Ahogy elmondta, több, mint három órányi várakozás után beutalóval sem tudtak bejutni a szemészetre, amikor pedig megkérdezték, mikor kerülnek sorra, az ott dolgozók tudtára adták, hogy az orvos elment. "Katasztrófa, hogy egy gyerekkel három órás várakozás után sem lehet bejutni az orvoshoz. Az ott dolgozók pedig nem egyszer tiszteletlenül, felháborító módon beszélnek a várakozókkal!"

Rendelő felülnézetből - orvosok híján hosszú várólisták jelennek meg a szakrendeléseken

Egy másik beteg levélben fordult hozzánk. Néhány hete bőrgyógyászati problémával érkezett az egyes számú rendelőbe, de a portán csak egy héttel későbbre tudtak neki időpontot biztosítani. A kartonozóban dolgozó hölgy azt ajánlotta neki, próbálkozzon a kulcsi klinikán, ott talán négy nap múlva sorra kerül. Olvasónk szerint megoldás lenne, ha a pácienseket jelentkezés, vagy sorszám szerint szólítanák a rendelésen, mert az előjegyzéses módszer hátrányos a betegek számára, ha sürgősen fordulnának orvoshoz.
Ez tehát az egyik oldal. A másikról a főigazgató beszélt: - Az egészségügy mostani helyzete miatt egyre több orvos hagyja el a pályát, a szakemberhiánynak pedig a betegek isszák meg a levét. Várható, hogy orvosok híján hosszú várólisták jelennek meg a szakrendeléseken. A bőrgyógyászaton például egyetlen orvos látja el a teendőket, így még helyettesítésre sincs mód. Egy orvosnak gyakran több feladatnak kell eleget tennie egy időben, előfordul, hogy a szakrendelésről el kell rohannia máshova. Az előjegyzési rendszert azért vezettük be néhány szakrendelésen, hogy megkíméljük a betegeket a többórás várakozástól. Mivel a vizsgálatok időtartamát nem lehet pontosan megállapítani, természetes, hogy így sem pontosan akkor hívják a beteget, amikorra az előjegyzés szól. Az udvariatlan hangnem nem elfogadható, de a kórház házi szabályzata szerint a beteg panaszt tehet az orvosigazgatónál.

7közlap - 2002. március 12. 

Műszeradomány a kórháznak

Példaértékű együttműködés 


A Szent Pantaleon Kórház és a Geers Hallókészülék Kft. két éve tartó együttműködésének gyümölcseként egy ATK-6 klinikai audiometer átadására került sor tegnap a Fül-orr-gégészeti osztály keretében működő audiológiai állomáson, a II. Rendelő második emeletén.
A korszerű berendezés az egy évvel ezelőtt átadott tympanometerrel (a középfúl vizsgálatára szolgáló speciális mérőműszerrel) együtt lehetővé teszi a még működő, de közel harminc éve szolgálatba állított régi készülékek kiváltását.
Dunaújvárosban igen sokan küzdenek halláskárosodással. Az új audiometemek köszönhetően a vizsgálati eredmények számítógépes adatbázisba kerülnek, és évekkel később is ellenőrizhető, nyomon követhető lesz a hallás romlása, akár bírósági bizonyíték is lehet. Ezzel a készülékkel egyszerűvé válik sok olyan gyermekkori hallászavar felismerése is, amelynek gyógyítása a diagnosztizálás híján késedelmet szenvedett.
Szűcs Géza, a Geers Hallókészülék Kft. ügyvezetője és dr. Vaszkun László osztályvezető főorvos a kialakult kapcsolatot egyaránt nagyon jónak és közös érdekeken alapulónak ítélte meg, amelynek legnagyobb hasznát a betegek látják.
Koczka Kata


Dunaújvárosi Hírlap - 2002. december 21.

Az új patika elsősorban az időseknek jelent előnyt

Átadták a rendelőintézet zárt forgalmú patikáját

Az I-es rendelő fiókgyógyszertáraként működik



Dunaújváros (zn)- A II. számú rendelőintézetben szerdán délután átadták az intézmény zárt vényforgalmú gyógyszertárát. Az I-es rendelőintézet fiókgyógyszertáraként működő új patikában a kórházi és szakorvosok által felírt orvosságok válthatók ki, ami nagy könnyebbséget okoz elsősorban az időseknek, akiknek nem kell a rendelésről egyik gyógyszertártól a másikig vándorolniuk. Az újonnan nyílt patikában - amennyiben lehetőség van rá - azok a gyógyszerek is kiválthatóak lesznek, amelyeket máshol nem lehet megkapni, illetve amelyek hiánycikknek számítanak.

Zöld rendelő történeti visszatekintő:

04. Azok a "boldog szép napok"
05. Privatizáció


Megosztás:

0 megjegyzés: