2018. április 26., csütörtök

#7nap - 44


Messziről indulunk, egy austini Foo Fighters koncertről, majd hazai vizeken evezünk tovább, lesz itt minden, zene, film, szavazás, majd az elmaradhatatlan programajánlók. Lássuk hát tételesen mi mindennel érintjük ma szeretett városunkat. Helyi zene, megjelent a BeatKOHO új klipje, majd egy szavazás, április 30-ig voksolhatunk az év hídjára. Ott van a mi "kis" hidunk is, a nyeremény szimbolikus ugyan, de jóleső. 1-2 kattintás csak. Dunaújváros egy igencsak látványos timelapse összeállításon köszön ránk vissza, talán úgy, ahogy eddig soha nem láttuk, majd egy filmajánló, városunkban is forgatták a Genezis című magyar filmet. Jövő kedden közönségtalálkozós vetítés a Dózsa Moziban. A film témája ugyan nagyon komoly, de ettől még ajánlott. A végére pedig két programajánló, hétvégén kezdődik Agárdon XI. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál, majd ha ott végeztünk, akár folytathatjuk is a mulatozást a városban, Májusi mulatságra várják az érdeklődőket a Városháza térre. Mit is lehetne kívánni: jó szórakozást, éljen május elseje, és legyen szép időnk természetesen. Start! Most és itt.

1. Jókor, jó helyen
"Kiss Guy" névvel megismert rajongó, Yayo Sanchez az Egyesült Államokban talán nem is tudhatta, hogy élete legjobb döntését hozta meg, amikor megvette jegyét a Foo Fighters austini koncertjére. Április 18-án szerintem garantáltan megváltozott az élete, szerintem jó ideig beszédtéma lesz, hogy egyszer csak fent állt a színpadon, és beállt a zenekarba zenélni, nem is akárhogy....


A kicsi Sanchez 2009-ből:



És két évvel később, 2011-ben:



Biztos vagyok benne, hogy még látni fogjuk...



2. Hol a vége?!



Egyszer fent, egyszer lent. Jöhetnek nehezebb napok, és van amikor szárnyalunk. Ugyanez természetesen a szerelmi életre is igaz lehet, de minden nap után jön egy újabb, és hogy még egy közhelyet le tudjak írni: ha egy ajtó bezáródik, egy másik ki fog nyílni....
Egy a lényeg, a dunaújvárosi BeatKOHO élő hip-hop zenekar legújabb klipje már látható, hallható, és igen, ez is nagyon jó lett!



3. Az év hídja 2018



A Hidászokért Egyesület és a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata közösen alapított díja, melynek célja, hogy május 11-én, A Közlekedési Kultúra Napján a hidakra is ráirányítsa a figyelmet.
Az idei - és egyben első - Év hídja jelöltek közé Duna ás Duna-ág hidakat választottunk ki. A tematika apropóját a zajló Duna-hidas munkák adták: megépült Győr közelében az új Mosoni-Duna-híd, Budapesten egy új Duna-hídra hirdettek nemzetközi tervpályázatot és javában tart az új komáromi Duna-híd építés.

A 2018-as szavazó felület: 

A kiválasztott hidakat az értékelés során öt szempont szerint lehet osztályozni.
  • Hídalak és erőjáték összhangja
  • Arányosság (például nyílásméretek)
  • Igényesség a részletekben
  • Környezetbe illeszkedés
  • Történeti jelentőség
A szavazás során az 1-es a legrosszabb (1 pont), az 5-ös a legjobb osztályzat (5 pont). A legtöbb pontot elért híd lesz az Év Hídja. 

A szavazás lezárásának időpontja: 2018. április 30.

A győztes hídra emléktáblát helyeznek ki, melyről a győztes híd tervezőjének, kivitelezőjének, kezelőjének képviselője elismerő oklevelet vehet át 2018. május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napja megnyitóján, Budapesten, a Művészetek Palotájában.

A versenyben részt vevő hidak:
  • Esztergom, Mária Valéria híd
  • Megyeri híd
  • Erzsébet híd
  • Petőfi híd
  • Rákóczi híd, korábbi nevén Lágymányosi híd
  • Pentele híd
  • Halászi Mosoni-Duna-híd
  • 813. sz. főúti "Klatsmányi Tibor" Mosoni-Duna-híd
  • Esztergom, Árok utcai Kis-Duna-híd
  • Ráckeve, Árpád Kis-Duna-híd
4. Dunaújváros, mi így (is) szeretjük
Pár napja került fel a népszerű videómegosztó oldalra egy új, rendkívül látványos, un. timelapse videó városunkról. Azt hiszem érdemes végignézni, jó így egyben látni, még ha egy kis Dunaföldvár is belekeveredett :)


Szép munka, köszönöm, köszönjük!

5. Genezis


Kellenek az ilyen filmek, amik nem feltétlenül szórakoztatnak, elgondolkodtatnak. Ez is a célja Bogdán Árpád filmrendezőnek:
"Olyan filmet akartam, ami után csönd lesz, és a csöndben jönnek a kérdőjelek. Ami után talán másképp, más szemmel nézünk körül közvetlen környezetünkben. A társadalmunkban. Abban a társadalomban, aminek részesei vagyunk, vagy majd leszünk. A fiatalok egyszer majd alakítani fogják ezt a társadalmat. Tanárok, művészek, szakemberek, orvosok lesznek belőlük. Véleményformálók és döntéshozók. Rajtuk múlik majd, ők mire formálják a jelenben azt a világot, amit kapott és tanult értékek mentén formálnak meg az utánuk jövő generációknak. A leendő gyermekeiknek, családjaiknak. A filmem remélem, segít abban, hogy kevesebb hibával létezzenek, mint mi tettük, tesszük. Kevesebb hibával alakítsák ki világukat. A Genezis erről ad üzenetet. A hitről, hogy képesek vagyunk (újra) teremteni."
Már a film előzetese is nyomasztó, minden porcikámmal tiltakozok ellene, de mégis magával ragad, sok mindent nem mond el, tele vagyok miértekkel, mint egy kisgyerek, 3 éves kislányom van most ott, hogy mindenre keresi a létező, és nem létező válaszokat. Kb itt tartok most én is. A kérdéseimre viszont jövő hét kedden választ kaphatok, ugyanis a Dózsa Moziban kedden 18:45-től vetítik a filmet, majd közönségtalálkozó keretén belül találkozhatunk a film alkotóival, szereplőivel. 



HírTV - Alinda, beszélgetés Bogdán Árpáddal



6. XI. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál


Azt hiszem nem kérdés, hétvégén kedvenc helyünkre biztosan elnézünk... Programok, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


velenceitofeszt.hu

7. Májusi Mulatság a városháza téren


Reméljük az idő is kegyes lesz hozzánk, és részt tudunk venni valamelyik eseményen, 
Megosztás:

0 megjegyzés: