2017. szeptember 28., csütörtök

#7nap - 16


Csípősek a reggelek, néha  a kedvem is, de amikor oda jutok, hogy le kell írni az elmúlt hetet, vagy éppen azt, hogy mi minden érdekel, milyen programok mozgatják meg a fantáziámat, akkor egy kicsit megnyugszom, tényleg nem mondhatom el magamról, hogy unatkoznék.. Tényleg.

Jól érzem magam Dunaújvárosban, és szinte bárhol, ahova sodor az élet. Hétvégén igazi szüreti fesztiválba csöppentem, Nagyvenyimen, ebből szeretnék átadni egy kis ízelítőt (jövőre lehet csatlakozni!), egy kicsi kesergő, hogy egyre többen hagyják el az országot, és nem csak kirándulni mennek, annak ellenére, hogy rettegniük kellene, de mégsem. Legjobb azért mégis itthon, egy várostörténeti jelentőségű "kirándulásra" invitálom az olvasókat, még van idő átszervezni a programokat, elvégre jövő szombatról van szó. Zene világnapja alkalmából pár zenei bekezdés, visszatekintő, milyen is volt EGYÜTT a zenei világnap városunkban, felhívás a Fehérvár Hangjára, és egy kicsit megnézzük mi a helyzet Nilpop-ügyileg. Ezen felül el ne felejtsük, holnap MISKA AVATÁS! Start! Most, és itt.


1. Szüreti mulatság, felvonulás, bál Nagyvenyimen

kulcsi - igazán Vidám Emberek Közössége

Bár az eső nagyon ránk ijesztett, kulturális műsorokban bővelkedett a délutánba, majd estébe hajló Kulináris kavalkád, velünk voltak a mazsorettesek, az ovisok, az Aranydaru dalkörösök, a Fontana Női Kar, fantasztikus szalontác bemutatót láthattunk Gyuricza István és Aranka előadásában, a kulcsi vidám emberek megmutatták, mi is az igazi VIDÁMSÁG, ha kell, botot eldobva táncra is perdülnek! 

Heimattöne Kapelle


Énekelt nekünk Páli Petra, zenélt a Heimattöne Kapelle zenekar, majd befutott a szüreti felvonulók csoportja is, táncra is perdültek kicsik-nagyok. A nap ezen részét Nepp Matyi retro zenéi zárták.


A vállalkozóbb kedvűek már reggel tüzet gyújthattak, az egész napos rendezvényen díjazták az elkészült ételeket, a hozott pálinkákat, és borokat, valamint a lekvárokat. Díjaktól függetlenül mindenkinek gratulálok, aki részt vett a remek hangulatú eseményen.
Az estnek ezzel persze nem volt vége, az esti Szüreti Bál vendégei voltak Karczagi János és a Rajkó Zenekar zenészei, valamit az Operett-Musical Voices Társulat énekesei, Mészáros Adél, és Ondrik János. Az este Szabó Attila zenei műsorával ért véget.


/Palágyi József Művelődési Ház facebook oldalán

Eseménydús, tartalmas napunk volt. Köszönet a szervezőknek, a fellépőknek, a felvonulóknak, és mindazoknak, akik vendégül látták a felvonulókat.

2. Kivándorló magyarok - hanyatló nyugat


Aggasztó mértékben fogyunk, és kár is lenne bizonygatni bármiféle statisztikai adatokkal, néha elég csak a közösségi oldalon körbenézni, nekem speciel egyre több olyan ismerősöm van, akik már a határ másik oldaláról szemlélik a világot, és valljuk be, lehet eszük ágában nem lesz hazajönni. Mi marad itthon? A kérdés költői persze, szakember egyre kevesebb, maximum az egymásnak eső ellenzék, és a hatalmi gépezet fenntartói. Nincsenek illúzióim, de az biztos, ebből baj lesz.
A kormánypropaganda mindeközben hanyatló, rettegő nyugat képével riogat, ami persze célba is ért - nem felejtjük persze kinek köszönhető mindez -  és csak alig-alig ér el az emberekhez, hogy ez azért mégsem úgy van, ahogy... mert persze nyugaton egyáltalán nem akarnak rettegni....

Jamie Winchester - 2006 - Parázs-varázs színpadán


Így állunk most. És ez csak rajtunk múlik, meddig hagyjuk. Apropó, említettem már, hogy jövőre választások lesznek? Te is elmész szavazni ugye?!

3. Buszkirándulás Dunaújvárosba


Nem mindennapi eseménynek lehetünk fül-, és szemtanúi, ugyanis az Artmagazin október 7-re buszos kirándulást szervezett, ahol az ICA-D munkatársa, Nagy Annamária művészettörténész és Branczik Márta építészettörténész vezetésével járhatjuk be szeretett városunkat, és kalandozhatunk a múltban.
Kíváncsian várom a napot, aki szeretne csatlakozni a nem mindennapi eseményhez, keresse az esemény facebook oldalát, ott minden friss információ fel fog kerülni. Azt az információt kaptam, hogy lehet helyben is csatlakozni, nem kell feltétlenül buszozni, maximum egy helyi járattal a Vasmű térig.


4. Zene világnapja


Kodály után azt gondolhatnánk, hogy ez már csak azért is így van, de mégsem. Évekkel ezelőtt egy remek kezdeményezésnek köszönhetően a város zenei együttesei, kórusai egymással karöltve zenéltek, daloltak, igazi örömünnepé varázsolták ezt a napot. Most ott tartunk, hogy az 1952-ben alakult városi vegyeskart egyszerűen semmibe veszik, a zene világnapjára szervezett műsorban egyszerűen nem fértek bele. Szomorú visszatekintő, az elmúlt évek, évtizedekben sok mindent vesztett a városi kultúra, hol van már a városi kamara-, majd szimfonikus zenekar, vagy a Viadana, netán a Női Kar.... már csak emlék. Azért mi még tudjuk, ennél azért volt szebb időszak is....


Ez pedig egy emlék, egy nagyon kedves emlék, a Széchenyi István Gimnáziumban ezzel a fellépéssel kezdődött a Pausa koncertsorozat. 2005, szeptember 30. Aki a nem annyira jó minőség ellenére felismeri a képen szereplő MUZSIKUSOKAT, annak nem is kell nagyon magyarázni....

Concentus vonósnégyes



Petky Árpád
Ádám Judit
Pomposné Zelena Erzsébet
Garzol Jenő

5. Énekelj! Indul a Fehérvár Hangja!



Ha netán kedvet kapnál az énekléshez, megmutatnád mit tudsz, akkor most figyelj!

Október 8-ig lehet nevezni Székesfehérvár és Fejér megye rangos zenei tehetségkutatójára, a Fehérvár Hangja versenyre. A jelentkezők meghallgatása október derekán lesz Fehérvár új ifjúsági szórakozóhelyén, a Petőfi Kultúrtanszéken.
A Fehérvár Hangja egy 2011-ben útjára indult zenei tehetségkutató, amely a legjobb Fejér megyei fiatal énekeseket igyekszik felkutatni kétévente, így 2017-ben is. A verseny fődíja a rangos „Fehérvár Hangja” cím, amit a nyertes viselhet, aki egyéb értékes ajándékok mellett a Fehérvár Travel jóvoltából partnerével Párizsba utazhat.
A verseny felhívása az elmúlt hetekben leginkább a fiatal felnőtt korosztályt mozgatta meg: az eddigi jelentkezők átlagéletkora 20,1 év, a legfiatalabb versenyző 17, a legidősebb 28 éves – a felső korhatár egyébként idén is 29 év. A Fehérvár Hangja címért leginkább a lányok kívánnak versenybe szállni, az eddigi jelentkezők között egynegyed a fiúk aránya. A nevezők fele székesfehérvári, a többiek a megye egyéb településeiről érkeznek a meghallgatásra.
A jelentkezők pop, rock, jazz és musical műfajban választhatnak dalokat a meghallgatásra – az eddigi nevezők fele-fel arányban választottak hazai és külföldi számokat, a paletta Enyától Kehlanin át Bródy Jánosig és Pápai Jociig terjed. 
A versennyel kapcsolatos minden információ a www.fehervarhangja.hu honlapon olvasható, és itt érhető el az online jelentkezési lap is.

További információk:
Szigl Barbara
Fehérvári Programszervező Kft.
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. (Művészetek Háza) 
Telefon: +3622/202-340
E-mail: info@fehervarhangja.hu


6. X-FAKTOR, NILPOP


Miért pont a televíziós "tehetségkutató" maradna dunaújvárosi résztvevők nélkül?! Nos bár egy másodperc nem került be a műsorba, de a Nilpop azért ott volt, felrúgva minden szabályt, és emberi normát, szóval hozták a formájukat ha hihetünk Híresember Nil beszámolójának. De ettől ők azok, amik. Szerintem nagyon nem is kell magyarázni, szurkolok, hogy ne törje ketté a csapat útját holmi zsűrizés. És bár a zenei válogatóból kimaradt, azért itt van nekünk a Trú fenegyerek című szám, amihez talán csak annyit fűznék hozzá: NE HAGYJÁTOK ABBA! Nil rendezése meg mindig tartogat némi humort, már csak ezért érdemes megnézni 1-1 produkciót. :)


Ami pedig a műsort illeti, lesz még dunaújvárosi a műsorban, csak figyeljétek, akár helyettem is, mert eddig egy részt nem tudtam megnézni valós idejében, csak felvételről. Drukkdrukk!

7. MISKA

Miska az M7-ről

Itt a vége, fuss el véle, holnap átadják Magyarország LEGNAGYOBB szobrát, Miskát. Írtam már róla, nem is egyszer, legutóbb épp EZT, sokszor meglátogattam, vagy meglátogattuk családosan is, szívünkhöz nőtt az évek alatt.


Az idén hungarikummá választott huszárság rekord méretű szimbóluma, a MISKAHUSZÁR szobor katonai tiszteletadás mellett történő ünnepélyes felavatására, Pákozdon, 2017. szeptember 29-én 14.00 órától kerül sor. A rendezvény helye: Pákozd, Bogár halom.
A szobrot készítők nevében üdvözlő beszédet mond: Vlaszák Mihály igazgató (MTG Fémöntő Kft.)
A szobrot felavatja: Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke

Az avatás és az ezt követő ünneplés programja: 



Megosztás:

0 megjegyzés: