2017. szeptember 14., csütörtök

#7nap - 14


Csütörtök. Túlóra. Lekéstem az edzésről, azt hittem 5-től van. Gyerek alszik. Ja nem, rosszul van, köhög... Csend. Még jó, hogy összeírtam már mi mindenről szeretnék írni. Meglesz még ma? MEG!

Csodás hétvégénk volt, köszönhetően az Intercisa Múzeum dolgozóinak, @RC plakátkiállítás Pesten, vigyázat, van véleményem, és le is írom , ahogy a menekültekről is. Lazításképpen egy kicsit az olvasás világnapjáról, majd program, és életmód-ajánló, 16-án indul a Mobilitási hét, de ne felejtsük el, ugyanezen a napon lesz Láthatatlan Színház az evangélikus templomban, és ha fesztiválozni támadna kedvünk, irány Rácalmás, irány a Tökfesztivál! A jó idő legyen velünk! Start! Most és itt.

1. Római nap a kőtárban


Nem mindennapi élményben lehetett részük a Kőtárba kilátogatóknak, az Intercisa Múzeum szervezésében létrejött program keretében betekintést nyerhettünk a római mindennapokba. Láthattuk milyen ruhákat hordtak, hogy, és mivel kűzdöttek a gladiátorok, a kicsik különböző foglalkozásokon vehettek részt, és ne felejtsük el, noha Dunaújváros modern kori története, történelme csak 1950-ben kezdődött, római kori emlékeink is vannak, nem is akármilyenek. Városunk idegenforgalmának növekedésének egyik kitörési pontja lehet a római kort, Intercisát bemutató részleg. Még sok ilyen rendezvényt, még több látogatót, minél többen ismerhessék meg, milyen a panoráma Castellum megmaradt bástyájáról!


2. Plakátkiállítás





Egy idő után rájön az ember, hogy van véleménye dolgokról, és ezeket nem is akarja elhallgatni. Erre jó egy blog, egy hevesebb, vagy kellemesebb hangulatú beszélgetés, vagy ha éppen útba esik, elmegy egy plakátkiállításra megnézni, mások hogy foglalták képekbe gondolataikat.
A 17. @RC Plakátkiállítás díjazott alkotásai szeptember 8-tól 24-ig láthatóak az egykori Felvonulási téren, jelenleg Ötvenhatosok tere. Elgondolkodtató üzenetek, fanyar humor, alternatív valóságképek, ahogy az alkotók látják. Néhol mellbevágó...



3. Menekültek

Isten hozott Magyarországon!

Mindennapi félelmünket add meg nekünk....
Végtelen gyűlölet, félrevezetett, fél, vagy inkább hamis hírekből tájékozódó tömegek, akikből a minimálisan elvárható emberség is kiveszett. Hogy ki tehet erről? A kérdés persze költői, mindenki keresse meg a magának tetsző bűnbakot, abban nagyon jók vagyunk. Mindeközben persze a menekültek jöttek, jönnek, aki hiszi, hogy a déli határra felhúzott kerítés megvéd bármitől is, akár minket, akár Európát, annak figyelmébe ajánlanám a következő filmet, amiről már írtam is, de nem árt ismételni... Emberek. Ők is...


Csak egyet kívánnék, soha ne kerüljünk ilyen, vagy csak hasonló helyzetbe, hogy egyszer nekünk is menni kelljen. Gondolatébresztő kérdés: Te mit tennél meg magadért, vagy a családodért?




"Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, 
Ember lenni mindég, minden körülményben. "
Arany János

4. Olvasás világnapja
Szerintem életem legaktívabb időszaka, amikor a könyveket faltam, az a kamaszkoromig bezárólag megvolt, imádtam az indiános könyveket, Verne ifjúsági regényeit, majd édesapám sci-fi könyveivel fertőződtem meg, becsúszott némi horror is. Bevallom a kötelező olvasmányokkal hadilábon álltam, de mégis megmaradt bennem a könyvek iránti tisztelet. Épp a napokban foglaltuk vissza a nappalinkat, gyermekünk összes játéka végre bekerült a gyerekszobába, mi pedig ennek örömére két nagy polcot tömtünk tele könyvekkel, amik eddig dobozban hevertek. Az ügy előzménye, hogy egy kicsit korábban lecseréltük a szekrénysorunkat mindenféle gyermekboldogító eszközökre, játékokra, és ez egészen mostanáig.... No de vissza a könyvekre. Szeptember 8-án tartották az olvasás világnapját. Ebből az alkalomból került fel két új bejegyzés a várostörténeti részhez, nem is akármilyenek. Nem is olyan régen antikváriumi bolyongásaim eredményeképpen sikerült szert tennem Palotai Boris, és Sándor András 1-1 könyvére, amiket örömmel lapozgattam, és persze igyekeztem egy kicsit adni belőle az olvasóknak is, ígérem lesz még folytatása. Tudom, nem divat az olvasás, de mégis.. jó egy kicsit elszakadni a mindennapjainkból. 

"Nagyon jó azoknak, akik látják, amit olvasnak. Persze a film is jó, csak éppen nem a te szereplőd játszik benne, hanem amilyet a rendező gondol. A könyvben az a legjobb, hogy te vagy a rendező."

Kálnay Adél

 

5. Mobilitási hét


Közlekedj okosan, közlekedj környezettudatosan! Ha röviden lehetne összefoglalni a mobilitási hét lényegét, akkor ez lenne az. .. de lássuk mire is számíthatunk helyben Dunaújvárosban.

2017. 09. 16. - 22. szombat - péntek „Tiszta utcák, tiszta terek”
Takarítási akció a város szabadon választott részén. Zsákokat és kesztyűket biztosítunk a jelentkezőknek.

2017. 09. 18. hétfő „Városnézés Autómentesen”
A Városi Főépítész mutatja be a város nevezetes épületeit
Időpont:13 órától Indulás a Városháza térről

2017. 09. 19. kedd „Hivatali Zöld Nap Iskolák részére”
Helyszín: Polgármesteri Hivatal 910 - 912-es Iroda és IX. emeleti tárgyaló
Időpont: 9:00-15:00 között előre bejelentkezés alapján

2017. 09. 20. szerda „Környezetbarát Mobilitás” Szakmai Nap a Dunaújvárosi Egyetemen
Helyszín: az egyetem „A” épületében az S01 előadó teremben
Időpont: 9:00 - 13:00 között 30 perces előadások, bemutatók mobilitás témakörben

2017. 09. 21. csütörtök „Hivatali Zöld Nap Iskolák részére”
Helyszín: Polgármesteri Hivatal 910 - 912-es Iroda és IX. emeleti tárgyaló
Időpont: 9:00 – 15:00 között előre bejelentkezés alapján

2017. 09. 22. péntek „Autómentes Nap”
Helyszín: Vasvári Pál Általános Iskola előtti téren a Petőfi ligetben
Időpont: 9:00 – 13:00 óra között


6. Láthatatlan Színház

részlet az előadásból!

Különleges esemény, csak ajánlani tudom. Megélni, és megtapasztalni. Csak hunyd le a szemed...
Szeptember 16-án, délután 3-tól az evangélikus templomban.


7. Rácalmási Tökfesztivál
Nem is kell olyan messzire menni, ha egy igényes fesztiválra akarunk menni... Szeptember 15-től indul a XIV. RÁCALMÁSI TÖKFESZTIVÁL!


Megosztás:

0 megjegyzés: