2017. augusztus 3., csütörtök

#7nap - 8


Hőségriadó ellenére nemsokára jön a jól megérdemelt szabadság, már tényleg itt van a kanyarban! Persze ha csütörtök, akkor nem maradhat el a 8. 7NAP!

Nem telt eseménytelenül az elmúlt hét. Párhuzamos újragondol. Kinek ez, kinek az. 1984-ről egy kicsit. Újra üres a KLIK igazgatói széke, vége a vizes világbajnokságnak, Magyarország megítélése menekült szemével, legyen szó sportolóról, vagy egy mikrobiológusról, hétvégére készülve pedig velencei tóúszás, és falunap a szomszédban, Nagyvenyimen. Ha ez sem lenne elég, akkor jövő héten Jazz, Székesfehérváron. Start! Most és itt.

1. 1984



Biztos sokan emlékeznek rá, 2005-ben volt egy könyveket, olvasást népszerűsítő televíziós műsor, "A nagy könyv" címmel. A sorozat végére összeállt az ország kedvenc olvasmányait tartalmazó lista. Erre a listának elég előkelő helyére került fel sokak, és egyik személyes kedvencem is, Orwell 1984 regénye, amihez nem kicsit járult hozzá örök fiatalságom kedvence, a Bonanza Banzai azonos című dala is.

"Nagy Testvéred figyel téged
A hangja rád szól a falakból
Mindenütt ott van, érzed
Mégsem látható sehol"



A zene, és a regény is elég nagy hatással volt rám, hittem, hiszem, hogy ez csakis fikciós történet lehet, ilyen soha nem történhet meg. Évekkel később talán pont a műsor kapcsán Kovács Ákos kezdett utalni rá, hogy az épp regnáló hatalom a regényhez mennyire hasonló jeleket mutat. Nem is tudom mi az aktuális véleménye a jelenlegi helyzetről...

Visszatérve a televíziós műsorra, a népszerűsítésre váró regényekből a patronáló hírességek kisfilmeket készítettek, Kovács Ákos érthető okokból épp Orwell regényét mutatta be.

"Minden propaganda hazugság"



"Nincsen nyugodt perced
A háború hírei nap, mint nap elérnek hozzád,
felizgatnak.
És sok ezer napja ugyanaz az évszám.
Mert tart még az 1984-es év."

Félelmetesen hasonlít Orwell 1984-e napjaink valóságára - 24.hu

Persze a regény, és a jelenkori események összehasonlításán maga az olvasó is elmerenghet, végső soron ez is a cél. A témában maga a szerző is megszólal...


Biztos vagyok benne, hogy ha elolvassuk - akár még egyszer is -  a regényt, egész más lesz a véleményünk bizonyos dolgokról.
Apropó, elolvasni... Ez lehet nem volt ekkora nagy gond korábban, pláne nem az említett televíziós műsor idejében, most 2017-ben már igen. A regény már nem elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán.  A dologgal kapcsolatos furcsaságok ellenére azért egyéb más helyekről még letölthető, aki ilyen formában szeretné olvasni, keressen rá nyugodtan, amíg lehet....

2. KLIK


Horváth Tamás (@htomi77) által megosztott bejegyzés,

A diákok, pedagógusok jól megérdemelt szabadságukat töltik, ilyen hőségben talán valami hűs helyen, vízparton. Mindeközben szeptemberre a dunaújvárosi tankerület újabb igazgatóváltáson fog átesni. Számolja valaki hányan ültek az elmúlt években az igazgatói székben? Lesz valaki, aki csak egy kicsit tovább húzza, mint elődei?


2015
Gulyás Erzsébet
Ilovszky Edina
Tóth Géza

2016
Szilágyine Németh Sarolta
Moravecz Attila

2017
Gózonyné Szekeres Ildikó
Dr. Deák Mária


Szinte érthetetlen, kívülről nézve inkább tragikomikus az eset, hogy egy intézménynél talán nem is annyira fontos a stabilitás, vagy fontos, de a vezetők egy idő után inkább feladják a küzdelmet. Csupa talány, talán jobb nem is tudni a piszkos részleteket.

Szinte pont egy éve kívántam jó munkát Gózonyné szekeres Ildikónak. Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, viszont úgy néz ki a dolog, hogy sajnos a szakmaiatlannak egyáltalán nem nevezhető Dr. Deák Mária is át fogja adni a helyét, egyenlőre ideiglenesen Szilágyiné Németh Saroltának. 
Hogy utána ki lesz az új vezető, és meddig bírja, még kérdéses, de egy biztos: feladat bőven van egy ilyen intézmény élén.

A dunaújvárosi káosz központról bővebben - castellum.do

Kívánom, hogy az intézmény találja meg azt az embert, akivel sikeres, sikeresebb lehet a város tankerület irányítása alá tartozó oktatási hálózat.

3. Vizes VB



Véget ért a 2017-es vizes világbajnokság, sportolóink 2 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzéremmel a kilencedik helyen zárt.


egyetlen aranyérmesünk, duplán is, Hosszú Katinka

GRATULÁLOK!

A világszínvonal persze nem csak a rendezvényre vonatkozik, az esemény költsége is napról napra nő, még a záró események után is. A botrányoktól nem mentes felkészülés, és lebonyolítás méltóképpen mutatja be a magyar köz-, és sportállapotokat. 

4. Yusra Mardini




Yusra Mardini sajnálatos módon nem első alkalommal kerül említésre. Az október népszavazással kapcsolatban példaképpen említettem, hogy bár menekült, mégsem terrorista, mint azt nagyon sokan hiszik, általában majd minden menekültről. Meneküléséről, életéről, könyv, illetve film is készülni fog.
Yusra, akinek a nevét, származását, netán előéletét a riói olimpiai közvetítés során a közpénzünkből fenntartott média kínosan elhallgatta, pedig lett volna mit mesélni. 2017-ben a vizes világbajnokság alkalmából ismét Budapestre érkezett, az egykoron még Keleti Pályaudvaron is megfordult úszónő.
"Amikor megtudtam, hogy idejövünk, féltem. Lesokkolt, hogy Magyarországra kell utaznom, attól féltem, hogy esetleg nem engednek majd vissza Németországba."
Mardini még 2015 nyarán megfogadta, hogy egyszer visszajön Magyarországra, ugyanakkor a pályaudvarra, ahol aludt, semmi pénzért nem látogatna el újra, túl sok rossz emléke van azokról a napokról. A világbajnokságon viszont örömmel tapasztalta, hogy a magyar közönség nagyon kedvesen fogadja a menekültek csapatát.
forrás: index.hu

Rossz emlékei nem csak neki vannak, Nedal Said szír származású mikrobiológus, aki ma Lipcsében él és dolgozik, 2013-ban menekült el Aleppóból. Menekülésének történetét, élményeit képregénybe foglalta. 


Nem túl szép emlékekkel távozott országunkból. 




Nedal Said Magyarországról egy autó hátsó részében, szintén csempészek segítségével menekült tovább Németországba. Ott a véletlen és az emberséges bánásmód miatt fedezték fel, hogy mikrobiológus.
Három évvel a viszontagságos menekülés után Nedal és családja biztonságos otthonra lelt Németországban: a Philipp Schwartz-kezdeményezés olyan tudósoknak segít, akiknek a hazájában háború dúl és nem tudnak tovább kutatni. Így a német felsőoktatásban és kutatóintézetekben alkalmazzák őket tovább.
Nedal Said a múlt év óta ösztöndíjat kap és a kutatásaival immáron Németországot segíti. Rajta kívül számos tudóst fogadott be az ország és adott nekik ösztöndíjat.
forrás: b1.blog.hu

Az embertelen magyar börtönkörülményekben tartott menekülteknél tapasztalható poszttraumás stresszhatásról ír a mai index cikke is. Egy kicsit ez is országimázs.... csak nem a legjobb módja. Bár a napokban megtudhattuk, hogy aki indexet olvas....




5. Mozdulj!
Augusztus 5-én, szombaton kerül megrendezésre a 8. K&H mozdulj! velencei tóúszás, melynek a gárdonyi Sport Beach ad otthon, starthelyet.


Úgy néz ki, idén is nagyon jó idő vár a versenyzőkre.



6. Falunap Nagyvenyimen
Nem kell sokat utazni, igazából még bringával is könnyen elérhető, így mi is részesei lehetünk a 70. születésnapját ünneplő Nagyvenyim falunapi programsorozatának. A programok már pénteken elkezdődnek a kiállításmegnyitókkal, és az esti koncerttel, szombaton pedig a jól megszokott egész napos dzsembori várja az érdeklődőket.




Gyertek, jó lesz!

7. Alba Regia Feszt
Ha már meguntuk a hétvégi programokat, ráadásul a székesfehérvári Fezen fesztiválnak is vége, igazi kikapcsolódás lehet a jövő héten megrendezésre kerülő Alba Regia Feszt, amiről bővebben beszéljen inkább a rendezvény főszervezője, Mits Gergő.



Jazz a nyárban – Alba Regia Feszt

Hazánk legjobb jazz és funk zenészei Székesfehérvár belvárosában augusztus 7-9-ig.

részletes program, információk a fesztivállal kapcsolatban:

www.albaregiafeszt.hu

Alba Regia Feszt facebook oldala 
Megosztás:

0 megjegyzés: