2017. július 20., csütörtök

#7nap - 6


7NAP! Tombol a nyár, elhallgatott a 2017-es rocmaraton, és elstartolt a vizes világbajnokság. Ezen felül újabb 7 nappal közelebb vagyunk a nyaralásunkhoz. Várjuk, kivárjuk! Addig...

Pénteken részt vettünk a XL. Vasas- és kohásznapon, mi több jól is éreztük magunkat! Megnézzük Dunaújvárost fentről és lentről, mesél a múlt, leletek Intercisa korából és közelmúltunkból  egy hanyagul ottfelejtett vöröscsillag, tanácsok napsugárzás káros hatásainak megelőzésére, kicsit dühöngök és kifejezem nemtetszésemet lovagkeresztesünk kirohanása miatt, július vége miénk, rendszergazda "kockáké", de előbb persze menjünk el egy Dalai Dávid koncertre a Kaptárba. Start! Most és itt.

1. Vasasnap a Vasmű téren


Nehezen tudom már magamról lemosni azt a tényt, hogy Zsülikére szereztem belépőt, azaz karszalagot péntekre. Szinte érezhető volt már napokkal korábban az ellenszenv, pedig Fásy család üdvöskéje csak egy fellépő a sok haknizenész között. Azért halkan megjegyezném, ezek a tinglitangli zenék elég ismertek, annak ellenére, hogy soha, senki nem hallgatja. 


bulihangulat a Budapest Bárral - archív

Sajnos a Budapest Bárról (többek között Frenk, Kiss Tibor) lemaradtunk, de Fásy Ádám bejelentkezésénél (gyér érdeklődés mellett) már ott voltunk és örömmel vetettük be magunkat a délutáni fesztiválhangulatú dzsemboriba.

fokozódik a hangulat, és a tömeg

cd lemezek a rajongóknak

Bebe felszántotta a színpadot, annyit ugrált

Míg a színpadon a fellépők szórakoztatták a közönséget, addig a téren elkészült a rekordmennyiségű hideg csülöktál, valamint un. green boxokban tetszőleges háttérrel lehetett szebbnél-szebb képeket készíteni. Miután magunkhoz vettük gyermekünket, ki is próbáltuk. ezen felül szervezett buszos körutón vehettek részt az érdeklődők, ahol a gyár mindennapjaiba pillanthattak be. Jövőre, ha lesz még ilyen, ki nem hagyom!




remek zenészek, csak kár, hogy playback buli....

nem túl előnyös helyről néztük, de a gyerek így is élvezte

Jó hangulatban, remek délutánt, estét tölthettünk a Vasmű téren. A búcsú pillanata nálunk nem sokkal a tűzijáték után jött el, még épp belefért Zsülike... 
Azért remélem, hogy a Magna Cum Laude koncert jobb, szebb, és hangulatosabb volt mint a mulatós blokk fellépőinek műsora, mi pár éve nagyon jól éreztük magunkat egy hasonló eseményen. 

Aki pedig esetleg lemaradt volna az eseményről, ne búsuljon, rögzítették a koncertet, így várhatóan a későbbiekben képernyőre is fog kerülni 1-1 dunaújvárosi képkocka...
Köszönet a karszalagokért, a szervezésért, ha tehetjük, jövőre is kinézünk, és tudjuk: HA ÉL A GYÁR, ÉL A VÁROS!


2. Dunaújváros, én így szeretlek!
Csak remélni tudom, hogy a rockmaratonra városunkba látogató rocker barátainknak volt ideje egy kicsit körbenézni, hol is élünk mi. No nem feltétlenül a vasműs gyárlátogatásra gondolok, de lássuk be, vannak olyan pontjai a városnak, amiket büszkén lehet mutogatni. Szoborpark, Duna mellett sétálva messze ellátva fent, vagy szalonnát sütögetve lent, Petőfi liget, a vadregényes Szalki-sziget...
Biztos rengeteg féle szempont alapján tudnánk felsorolni szebbnél szebb helyeket a városban. Július elején az Air Copter csapata járta be a várost, és remek felvételeket készítettek, így, ebből a szemszögből talán még nem is láthattuk városunkat. Remek videó, sok szeretettel ajánlom!


Apró észrevétel, én nem tudtam róla, hogy a Dunai Vasmű tetején még ott van a leszerelt, ledöntött vörös csillag, igaz már funkcióját vesztve, elfektetve. Egy korhű, városépítéssel foglalkozó film elengedhetetlen kelléke lehet a későbbiekben, minden más lehetőséget kizárnék...

filmkocka az amúgy remek összeállításból

3. Leletek a Duna medréből


A dunaújvárosi Intercisa Múzeum és a ráckevei Árpád Múzeum együttműködésében tavaly egy több mint 10 000 négyzetméteres kiterjedésű víz alatti építményrendszert dokumentáltak víz alatti régészeti módszerrel. Akkor két darab, a római császárkorból származó feliratos kőemlék töredéke is a felszínre került.
A rejtélyes objektum több, egymással párhuzamos "platform" soraiból áll, amelyek korát és rendeltetését a július 17-én kezdődött víz alatti ásatáson tervezik víz alatti régészek és búvársegítőik tisztázni. A régész csapatot Dr. Tóth J. Attila magyar búvárrégészen kívül a francia Annie Dumont is erősíti, aki a folyami régészeti kutatások egyik központi alakja.
A felderítő merüléseket és az ásatást nehezíti a folyó erős sodrása és a korlátozott látótávolság, ezért a régészek dunaújvárosi ipari búvárok segítségét kérték, akik biztonságos felszerelésekkel, úszópontonnal segítik a munkát.
A tervek szerint az egyik kő-fa szerkezet mellett fognak leásni, és famintát vesznek kormeghatározáshoz, valamint felmérik az építmény technikai részleteit, illetve leleteket gyűjtenek használati idejéből.
A helyszín azért különleges, mivel ebben a térségben tartják számon Szent Pantaleon kolostorát, amely egykor a Duna felrobbantott, elkotort szigetén állt (erről kapta nevét Pentele, Dunaújváros egyik elődje). A legendás, bizánci kapcsolatú Árpád-kori kolostorról alig rendelkezünk adatokkal. A térségben a Római Birodalom határvédelmi rendszere, a limes húzódott. A most kiemelt, részben újrahasznosított ókori kövek származhatnak egy római építményből, de nem zárható ki, hogy később (például a középkorban), az ókori kövek felhasználásával építkeztek.


4. Napra csak ha muszáj


Fokozódik a kánikula Csütörtökre három megyére már másodfokú, tizenhárom megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. 
Kevés felhőzetre, és napos időre lehet számítani, napközben 31-36 fokig melegszik a levegő.
Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki  Budapestre és Pest, valamint Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére
Másodfokú figyelmeztetés érvényes Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyére.
A meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján csütörtökön extrém UV-B sugárzás is várható. Ilyen sugárzás mellett 15-20 perc alatt is le lehet égni. Amennyiben lehetséges 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, s fokozottan védekezzünk a napsugárzás által okozott leégés ellen.
A jelenlegi előrejelzés szerint tovább erősödik a felmelegedés. Pénteken és szombaton 37 fok is lehet.

Dr. Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet tanácsadójának ajánlásai a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére



5. Vállalhatatlan, felháborító

vajon tényleg megérdemelte?

Sokadszorra bizonyosodik be, ötös számú párttagkönyv tulajdonos lovagkeresztes publicistánk nem tudja megállni, hogy elméleteit, véleményeit ne egy vállalhatatlan, ocsmány stílusban tárja az olvasók, illetve nézők elé.
Legújabb botránykeltő kirohanása Ferenc pápa ellen irányult, tulajdonképpen lemarházta a katolikus egyház vezetőjét. Lelke rajta, a mai közállapotokat tekintve van olvasó-, és nézőtábora, nekik is kell a szellemi táplálék.
Kirohanásáról bővebben - 24.hu

Sajnos sehol nincs az a fajta tiltakozáshullám, ami annak idején a lovagkereszt átadása után tapasztalható volt. Csendben tűrünk, hallgatunk, már meg sem rezdülünk 1-1 ilyen hír esetében.
Kár... pedig nem is oly rég kijelentettük: Nem maradunk csendben

6. Rendszergazdák napja

klasszikus eset, klasszikus sorozat

Bár hivatalosan csak július utolsó péntekén, július 28-án lenne a rendszergazdák világnapja, Magyarországon már egy héttel korábban megünneplik a "főkockák" világnapját.

HWSW sysadminday az AnKERT-ben
1061. Budapest, Paulay Ede utca 33. 

Jelentkezni még estig lehet, belépő egészen baráti 1600 Ft, az előadások pedig érdekesek lesznek, aki érdekelt a témákban, ott a helye!


Programokról és a rendezvényről bővebben:

Aztán kezdődik megint egy újabb 365 napos "műszak", ugyanis az informatikában nincs megállás.

7. Zoom & Dalai Dávid


Újra hazai közönség előtt játszik a Dalai Dávid formáció! Szinte pontosan egy hónapja láthattuk a srácokat a KMI teraszán, most pénteken pedig a Kaptár színpadán pengetik a húrokat a Zoo zenekarral. Aki ráér, teheti, menjen, nem fogja megbánni. A koncert most is INGYENES.


Dalai Dávid dalest Várnai Gyulával - részlet
Megosztás:

0 megjegyzés: