2016. november 20., vasárnap

Képek tárhelyre, de hova?


Van egy csomó digitális képünk. Családnak meg akarjuk mutatni, de jó lenne albumokba rendezni, jó lenne egy helyen elérni mindet, de nem akarunk állandóan egy méregdrága mobil háttértárral mászkálni, így óhatatlanul belefutunk a problémába, feltennénk a képeinket egy online képtárba, de HOVA? Saját tárhely bérlése elég nagy költség, főleg, ha tudjuk, van számos ingyenes szolgáltatás, ami némi kompromisszum mellett igazán hasznos megoldás lehet Nos lássuk milyen lehetőségeink vannak.

1.: Közösségi hálózat - Facebook
Remek választás lehet, ha a célközösség nagy része fent van szintén, illetve ha van facebook oldalunk, remekül össze lehet kötni weboldalunkkal, a galériák megtekinthetőek regisztráció nélkül is, bár a facebook elég nagy felületen próbálja rávenni az érdeklődőt a regisztrációra és a bejelentkezésre.

Kösz, most nem...

Előnye:
  • korlátlan tárhely,
  • könnyen kezelhető,
  • magyar felület

Hátránya: 
  • a feltöltött képeket, főleg albumokat már nem tudjuk letölteni egyszerűen
  • minősége, mérete sem lesz már az eredeti

Közösségi élményét tekintve viszont könnyen eljuttatható rengeteg emberhez.

2.: Felhő szolgáltatás - Dropbox
Személy szerint én a telefonom képeit ide töltöm fel (automatikus), majd a gépemről könnyen elérem, és ha úgy adódik, albumba rendezve tudom könnyen eljuttatni a célszemélyeknek a képeket. Gyors, könnyen használható, tárhely méretét tekintve inkább érdekesség, mint komplett intézeti képtár választott tárhelyszolgáltatója

3.: Fotós tárhely - Flickr
1 TB tárhely fotóknak, fotósoknak, akiknek nem mindegy hogy, és mivel készült a kép. Sajnos ingyenessége mellett reklámokkal is bombáz minket az oldal, így még ez sem az igazi, és nem utolsó sorban, nincs magyar felülete.

4. GOOGLE PHOTOS


Korlátlan, maradhat? Talán a legjobb, ingyenes fotó-tárhely szolgáltató, pláne ha már van google fiókunk. Sajnos a korlátlanságnak megvan a hátránya is, feltöltés során már lekicsinyíti a képeinket maximum 2048 px méretre, de ettől még büszkén lehet mutogatni. Van arra is lehetőségünk, hogy eredeti méretben kerüljenek fel kedvenc képeink, ekkor már viszont nem korlátlan, bele fog számítani a google fiókunk tárhelyébe, és így már az email, drive, és egyéb google szolgáltatásunk tárhelyével kell osztoznia. 



A szolgáltatás a korábbi Picasa nyomdokaiban jár, amit idén tavasszal nyugdíjazott a cégóriás. Korábbi képeink, albumaink így nem vesztek el, tovább élnek az új felületen.
A feltöltött képek mappákba rendezve könnyen átláthatóak, hasznos társ lehet a mindennapokban. Akinek van még a gépén Picasa program, azzal nyugodtan használhatja, eléri meglévő albumait, de a megújult szolgáltatásnak is van egy feltöltő programja, amivel könnyedén tudjuk kezelni feltöltésre váró albumjainkat. Megnyugtatásképpen: ez is ingyenes, és magyar kezelőfelülete van.



Bármelyiket is válasszuk, a munka java részét nekünk kell elvégezni, válogatni, elforgatni a képeket, nevet adni az albumoknak.... Mindezekhez sok türelmet, ennél több szabadidőt, és természetesen jó szórakozást a képek bemutatásakor! 

Megosztás:

0 megjegyzés: