2015. január 26., hétfő

FTP használata pár lépésben

Megkaptuk a hozzáféréshez az adatokat, de mit és hova kell beírni, és egyáltalán hogy kell?

Hát így:
Legegyszerűbb módja, ha van a gépre telepített Total Commander. Ilyet kell keresni az asztalon, vagy a start menüben:


Ha nem lenne telepítve, innen le lehet tölteni a legfrissebb verziót: http://www.totalcommander.hu/

A program segít nekünk két mappa közötti műveletekben úgy, hogy mindkét mappa előttünk van, látjuk honnan hova másolunk, ez természetesen vonatkozhat távoli, szerveres mappákra is, ennek a kapcsolódását mutatom be 1-2 kép segítségével.

1.: URL gomb, vagy menüpontból: Hálózat - > Új FTP kapcsolat (CTRL+N)


2.: Beírjuk a megkapott adatok közül a gép nevét (vagy IP címét) amihez a későbbiekben kapcsolódni fogunk, majd szedjük ki a pipát a névtelen bejelentkezés elől, nagyon kevés helyen vannak már névtelen bejelentkezést biztosító szerverek.


3.: Felhasználónév és jelszó, ezekkel azonosítjuk magunkat a szerveren, illetve ezek alapján van beállítva a megfelelő jogosultság.




Sikeres bejelentkezés után előttünk van a mappa, amit a munkahelyünkön is láthatunk, biztonsági okokból CSAK OLVASHATÓ, tehát csak le tudjuk másolni az adatokat a gépünkre, majd ha mindenképpen vissza szeretnénk juttatni, a FELTÖLTÉS mappába tudunk feltölteni, ezt persze majd el ne felejtsük utólag lecserélni - ha már dolgoztunk vele.

Ugyanilyen módszerrel tudnak letölteni azok, akik a publikus ftp hozzáférés adatait kapják meg, ezzel megoldódik az a probléma, ha a küldendő anyag nem fér bele a levélbe, vagy egy egész mappaszerkezetet szeretnénk átküldeni a partnereknek.  Ezt a mappát az irodából FTP mappaként látjuk.

Haladó szint:


Kapcsolat bontásakor megkérdezi hogy mentjük-e, ez akkor hasznos, ha nem szeretnénk többet bajlódni az adatok beírásával. 


Mentés esetén tetszőlegesen adhatjuk meg a kapcsolat nevét, illetve eldönthetjük, hogy megjegyeztetjük a felhasználónevet és a jelszót, biztonságosabb ha a jelszót üresen hagyjuk, és ha kérdezi, már csak ezt kell megadni. Az így elmentett adatokat az FTP gombbal, vagy menüpontból: Hálózat -> FTP kapcsolódás (CTRL +F) érhetjük el. (ugyanitt szerkeszthető, törölhető)


FIGYELEM! A megadott hozzáférési adatokat kezeljük bizalmasan!

Jó munkát!


Megosztás:

0 megjegyzés: