2014. augusztus 19., kedd

Szemelvények Dunaújváros történetéből XIV. - Felejthetetlen fogadtatás a Vasmű úton

HÍRLAPI TUDÓSÍTÁS

Nem is akartuk elhinni. Alig múlt négy hónapja, hogy Gagarin őrnagy az űrben járt, és most, 1961. augusztus 20-án itt köszönthetjük a Vasmű úton. Sokan, nagyon sokan, a város visszaszerzett rangját vélték felfedezni ebben a látogatásban.

Felejthetetlen fogadtatás a Vasmű úton




A várva várt nap reggelén a zord idő ellenére derűsen, mosolyogva néztek az ünnep elé az emberek. Már a kora reggeli órákban az ünnepvárás hangulata érződött városunk utcáin. Siető emberek szaporázták lépteiket. Az állomás felől zsúfolt autóbuszok hozták az utasokat, akik már a hajnali órákban vonatra ültek, hogy osztozzanak városunk ünnepében. Mire befutottak a Béke térre a kocsik, megritkult az utasok sora. Vonzotta az embereket a zászlódíszbe öltözött Dózsa György út, a Sztálin út és az egész ünneplő városban bőséges látnivaló ígérkezett. Délelőtt kezdődik csak a munkás-paraszt találkozó a Vidám Parkban, addig bőven jut idő nézelődésre.
Sokan a Dózsa mozi előtt felállított űrhajót csodálják. A Béke téren zenés ébresztőre készülődik a városi tanács fúvószenekara. Az autó indulásra készen áll, a zenészek sötétkék egyenruhában gyülekeznek körülötte. Csillognak a hangszerek és jónéhány egyenruhán a kiváló dolgozó kitüntetés, amit az ünnep alkalmával tűztek fel. Mindjárt pattogó zeneszóra ébred a város, így azok, akik még nincsenek talpon, azok sem fognak elkésni a nap legnagyobb eseményéről, Gagarin elvtárs fogadásáról... 
Óvároson túl, a hatos út elágazásánál is diadalkapu várja az érkező Jurij Gagarint. "A szovjet űrutazás sikere - a kommunizmus építésének sikere. Éljen Gagarin őrnagy!" - olvasható az orosz nyelvű felirat. Alatta az űrhajó kicsinyített mása, s a piros és nemzetiszín transzparensek felett - a békét jelképezve - kék zászlókat lenget a szél. Ezen halad át a világ első űrhajósa, hogy zászlóerdők és az ünneplők sorfala között folytassa útját a városba.
A Sztálin út teljes hosszában hullámzik az embertömeg. A város apraja, nagyja, öreg és fiatal jött el erre a várva várt találkozóra, hogy személyesen láthassa, köszönthesse Jurij Gagarint. Zsúfolásig teltek a házak erkélyei, az ablakok. A Dózsa mozi előtt a fogadás színhelyén többezer ember várakozik. Az úttörőzenekar pattogó indulókat játszik.


Nyolc óra. A Sztálin úton sorfalat álló ezrek és ezrek között egyszerre a tömegből kiemelkedik Jurij Alekszejevics Gagarin esőköpenyes alakja, aki nyitott gépkocsijában állva üdvözli a tapsoló, integető, éljenző sztá- linvárosiakat. Aztán a Dózsa filmszínház előtt pártunk, kormányunk több vezetőjének társaságában odalép a fogadására megjelent megyei és városi vezetőkhöz...


Ezután Juhász János elvtárs forrón átölelte a kedves vendéget, aki mosolyogva mondott köszönetét a kedves szavakért. Gagarin elvtárs ezután a városi tanács emlékkönyvébe írta be nevét, ami a sok-sok kedves név mellett bizonyosan a legkedvesebbek között marad majd fenn a jövendő sztálinvárosiak számára. Tapolczai Jenő elvtárs orosz nyelven mondott üdvözlő szavak kíséretében adta át Jurij Alekszejevicsnek a városi tanács ajándékát, majd két kis úttörő lépett hozzá virágcsokorral. Gagarin elvtárs mosolyogva, kézszorítással, öleléssel köszönte meg a neki nyújtott ajándékokat. Közben a mellette álló Valentyina Ivanovna kezébe is hatalmas virágcsokrot adtak. Majd kedves mosollyal vette át a Kommunista Ifjúsági Szövetség városi bizottságának ajándékát, egy hatalmas porcelánvázát.


Eközben Jurij Alekszejevics Gagarin körül mintegy felsorakoztak városunk szocialista brigádjainak képviselői. Nehéz lenne a sorrendet megállapítani. Gyurina József és Katona Ernő a Vosztok űrhajó kicsinyített másával kedveskedtek az öntöde dolgozói nevében. A martin acélmű ajándékát, egy finoman kimunkált krómozott kokillát Schopper József martinász, a Vörös Csillag szocialista brigád vezetője nyújtotta át. A kis kokillán egy táblácska volt a következő felirattal: A Dunai Vasmű dolgozói a világűr hősének. A városunk üzemeiben és vállalatainál dolgozó Gagarin brigádok is eljöttek névadójuk köszöntésére. Az építőktől Mogyorósi Károly brigádja nevében egy albumot, a vállalat dolgozóinak nevében pedig egy hatalmas porcelánvázát nyújtott át. Az 5. Épületelemgyár Gagarin brigádja nevében Kuminka György brigádvezető ajándékozta meg a brigád névadóját. Aztán előkerültek a Gagarin-képek, és az első űrhajós kézjegyével ellátva nyújtotta vissza azokat a boldog tulajdonosoknak. Majd a járás parasztjainak bőségkosarát egy pusztaszabolcsi fiú és egy rácalmási kislány adta át Gagarin elvtársnak.


Gagarin elvtárs ekkor vette észre a Dózsa filmszínház előtt felállított hatalmas, mégis kicsinyített űrhajómodellt és benne a virágcsokorral integető Kubecz Jancsit, aki űrhajós sisakjából mosolygott az igazi űrpilóta felé.
- Mologyec! Derék gyerek! - kiáltott fel a kisfiúnak Gagarin elvtárs, és nevetve integetett vissza a pöttömnyi űrhajósnak...

 

Megosztás:

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Én is részese voltam!