2018. május 10., csütörtök

#7nap - 46


Ha csütörtök, akkor jön a már megszokott 7NAP bejegyzés. Ma, a Madarak és fák napján elkalandozunk lélekben Portugáliába, ott zajlik éppen az idei Eurovíziós dalfesztivál, ahol a magyar AWS zenekar fog épp ma este zúzni egyet a színpadon, reményeink szerint a szombati döntőben is, majd a bátrabbak és kitartóbbak 23 kis archív videó segítségével ismerkedhetnek meg városunk fafajtáival. Folytatásban továbbra is környezetvédelem, fókuszban az Aztakeservit csapata, akik előtt le a kalappal. Hogy miért? Olvasd el, nézd meg. Dunaföldvári barátaink után egy kis hazai, irány a Vasmű út, és a Kossuth Lajos utca kereszteződése, ami csúcsidőben igencsak megkeseríti az arra közlekedő életét. Megoldás? Leginkább odafigyelés, türelem, minden másra pedig várhatunk, ez a szomorú magyar valóság, ahogy a véradás fontossága is. Májusi véradások időpontjai, aki ráér, adhat, mer, stb., tessék csak, nem kell félni! A végére két kerékpáros hír, egy épülő kerékpárút Olaszországból, illetve a szombati Bringatúra plakátja. Figyelem! A túra alatt kéretik nem számolni a foltozgatásokat, inkább egymásra vigyázzatok a tömegben! Legyen szép időnk, balesetmentes közlekedést 2, illetve 4 keréken is! Start! Most és itt.

1. Viszlát nyár - Summer gone

kép: adal.hu

A héten elkezdődött a 63. Eurovíziós Dalfesztivál, ahol a hazai A DAL című válogatóműsor nyertese is színpadra lép. Idén, 2018-ban az AWS képviseli hazánkat Portugáliában, Lisszabonban megrendezésre kerülő európai dalversenyen. A modern metált játszó zenekar, ha hihetünk a híreknek, igencsak sikeresek, reméljük a ma esti előválogatóból gond nélkül fog továbbjutni a szombat esti döntőbe. Az igazi rock hangulatra a próbák alatt készült képek alapján nem lesz panasz. 

Menetrend:

2018. 05. 10., csütörtök 21:00 - Második elődöntő2018. 05. 12., szombat 21:00 - Döntő



Hajrá srácok, tegyétek oda! :)


2. Madarak és fák napja
2000-ben a Dunaújvárosi Televízió a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium tanulóinak segítségével rövidfilmsorozatot készített a dunaújvárosban fellelhető fákról. A kisfilmek listába rendezve:


.. és két érdekes kishír a "nagyvilágból, ezek már nem annyira régi videók:

Mi a különbség egy 30 napig folyamatosan bántott és egy 30 napig folyamatosan szeretgetett növény között? Az IKEA kísérlete bemutatja...



.. és ha a madarak nem csak csicseregnek....


3. AztaKeservit.com
Jobbára csak irigykedve figyelhetjük a dunaföldvári AztaKeservit csoportot, azt hiszem itt nálunk is lehetne egy ilyen, ha valaki szervezne ilyet, vagy netán van is már ilyen, szóljon, azonnal írom a csatlakozási kérelmemet.

Természet, Sport, Alkotás

Talán a dunaújvárosiaknak sem kell bemutatni a csapatot, többek között nekik köszönhetjük a Tesco alatti falfestést, ami igencsak jól sikerült.

kép: aztakeservit.com

Kellemest a hasznossal? Tényleg csak ennyi lenne a siker titka? Szemetet szednek, jól érzik magukat, sportolnak, alkotnak... és mindeközben értéket teremtenek, és példát mutatnak. Így is lehet. Maximális tisztelet a soha nem unatkozó csapatnak, akik legutóbb a Heineken gyárában talált szemétből alkottak maradandót. Íme, erről van szó:



Munkáikkal (és a megtisztított területekkel) egyre több helyen találkozhatunk. Sok sikert srácok, csak így tovább, remélem még sokat hallunk rólatok! :)



4. Vasmű út - Kossuth Lajos utca kereszteződés


Aki csak egyszer is próbált már kikanyarodni az őspatika felől a Kossuth Lajos utcából a Városháza felé, balra, tudja mennyire nehéz dolog, nem könnyítik meg a közlekedést a rossz helyen - ergo tilosban - parkoló autók sem, természetesen mindenki siet, talán az egyik legkényesebb közlekedési csomópont a Vasmű úton. Nem csoda, hogy alkalomadtán összekoccannak az autók. Ez történt kedden is, szerencsére nem történt személyi sérülés, és talán az autókban keletkezett kár sem lehet olyan jelentős, mindenesetre a sofőröknek elég kellemetlen élmény lehetett.
Megoldás? Nyilván van, leginkább odafigyeléssel, és türelemmel kezelhetőek ezek az esetek, mégis, ha már felújítják a Vasmű utat, nem ártott volna betervezni esetleg egy körforgalmat. Az én elképzelésemben a jelenlegi két sávos utat szűkíteném le 2x1 sávra, a körforgóban lehetne esélye mindazoknak, akik a forgalmasabb időszakban próbálnak kikanyarodni lehetetlennek tűnő helyről. A felszabadult helyen mondjuk ferde parkolással végre nem lenne gond megállni a pékségnél, ahol jelenleg nem ritka a párhuzamos parkolás, elakadásjelzővel persze.... Nem utolsó sorban pedig egy kerékpárút is helyet kaphatna. Ha kicsi életet  szeretnénk a belvárosba, nem ártana korszerűbbé varázsolni. De ez csak az én véleményem.

5. Véradás - májusban


Nem lehet elég sokszor hangsúlyozni, mennyire fontos a véradás. Hamarosan én is pótolni fogom elmaradásomat, ugyanis rendszeres véradóként gyakran nyújtom kezemet, karomat egy tűszúrás erejéig. Nem fáj, és igencsak boldog az ember, amikor megkapja az értesítő üzenetet, a leadott véremet valaki épp megkapta, segítettem rajta. Segíts hát te is, ha időd, egészséged engedi!



6. Kerékpárral a Garda-tó partján

Mi ugyan nem igazán büszkélkedhetünk igazán látványos, kényelmes, és főleg használható kerékpársztrádákkal, de még kerékpárutakkal sem. Közelebbi, és távolabbi európai polgártársaink viszont biztos jobb helyzetben vannak, kár is lenne felsorolni, hogy a "hanyatló" nyugaton hol, és mennyire vannak előttünk.

.. és most csendesen nézzük meg, hogy mi készül a Garda-tó partán.....


7. Bringatúra 2018






Megosztás:

0 megjegyzés: