2018. január 11., csütörtök

#7nap - 31



Új hét, új 7NAP. A hétvégén újra meglátogattuk a világ legnagyobb huszárszobrát, szerencsére folyamatosan érkeznek a látogatók, fent voltunk Pesten Várnai Gyula Velencét is megjárt kiállításán, még a héten van rá másoknak is lehetősége, hazajöttek a testvéremék, kicsik, nagyobbak és legnagyobbak, unokatesók, tesók, rokonok, újra örülhetünk egymásnak. Ez persze felvet - megint  - egy-két kérdést, de hát ilyen az ember, foglalkoztatják a kérdések, fiatalok újra itthon, vagy nem, de inkább nem... ha pedig változtatni szeretnénk, irány április 8-án a szavazófülke. Addig pedig óvatosan az álhírekkel, nem kell mindent elhinni, erre soha nem lehet keveset figyelmeztetni az olvasókat, bármennyire is unalmas. A végére pedig egy programajánló, szombaton újévi gálaműsor a Bartókban, talán még el lehet csípni 1-2 jegyet. Start! Most és itt.

1. Miska


Hatalmas nagy érdeklődés övezi a tavaly ősszel felállított rekordméretű szobrot. Délelőtt, délután is gyalogosan, kocsival, kerékpárral is érkeznek a látogatók, méltó nevezetessége lett Pákozdnak és a környéknek, ahol amúgy is sok látnivaló várja a környékre utazókat. Aki keresné a szobrot, Pákozdon a Domb utca végén az a nagy... na ott már Miska várja a vendégeket, és történetesen éppen Rácalmáson cseperedett fel...



2. Peace on Earth!



Várnai Gyula 57. Velencei Képzőművészeti Biennálét is megjárt magyar pavilonjának kiállítása még a héten megtekinthető a Ludwig Múzeumban. Teljesen hirtelen felindulásból, mi a hétvégén részt vettünk egy tárlatvezetéssel egybekötött eseményen, ahol Petrányi Zsolt kurátor előadásában tudhattunk meg részletesebben a kiállított művekről. A nem mindennapi kiállításon szerepel az egykori dunaújvárosi neonreklám, a Békét a világnak angol nyelvű változata is, ami a kiállítás címadó elme is, de nem csak ezért érdemes betérni a múzeumba.... még a héten.




3. Rokonok


Felejtsük el az ok-okozati összefüggéseket, miért is ment ki külföldre húgom, de tény, alkalmanként azért - nagy örömünkre - hazatérnek. Tavaly ősszel megszületett Ben is, legapróbb rokonunk, aki talán még nem is sejtheti mi minden vár rá. No de egy nővérrel, és megannyi unokatestvérre azt hiszem nem fog unatkozni :) Szóval üdv itthon hugi, szia Zoé, Ben! 

4. Gyere haza!


Külföldre szakadt rokonok révén rendszeres téma, vajon mit kezdenének magukkal itthon? Lenne munkájuk? Kint megszokott életszínvonalukat tudnák-e fenntartani? örök, és megválaszolatlan kérdések, és csak lehetséges válaszaink vannak, de kíváncsian követjük a híreket, sajnos nem sok jót olvastunk/láttunk/hallottunk - eddig. 



A kormány csábítására sem jöttek sokan. Az erre fordított pénzösszeg pedig ki tudja kinek a zsebében/számláján landolt, mindenesetre ameddig ezek a dolgok nem változnak, maradnak a "szkájpnagyik, szkájprokonok"... meg a stadionok üres lelátókkal.




5. Választás 2018


Majd minden választáson elég sok múlik, miért pont ez lenne kivétel. Nagyon sokan már megpróbálják előre láttatni az eredményeket, ellehetetleníteni a másikat, és azt a látszatot kelteni, hogy nincs jobb. Nos nem kell mindent elhinni, főleg hogy a média tele van mindenféle átlátszóbbnál átlátszóbb álhírekkel, és azt se felejtsük el, hogy felelős állampolgárként élnünk kellene a a szavazatunkkal, még akkor is, ha bármiféle kifogásokkal megfutamodnánk adott pillanatban.
Jelen pillanatban az egyetlen demokratikus lehetőség, hogy valami változzon, az a:

SZAVAZÁS

Áder János köztársasági elnök április 8-ra írta ki az országgyűlési választások időpontját. Szóval véssük be, akinek fontos, vagy ha csak kicsit is, menjünk el minél többen, ez most egy valós "konzultáció" lesz, ahol nem bemondásra lesz végeredmény.

6. Nemzeti álhírgyártás

Soha nem elég írni róla, felhívni a figyelmet az egyre nagyobb mértékben megjelenő álhírekre. melyek nem csak a mi életünkbe férkőztek be, és nem csak a mindennapi beszélgetéseinek fertőzték meg, hanem már az amúgy se fényes nemzetközi kapcsolatainkat is kedvezőtlenül befolyásolják.

Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója, az ELTE PPK adjunktusa a következő megállapításokat tette nem is oly rég:

Teljesen összekeverednek az álhírek a valósággal a kormányhoz közel álló médiumokban, és sehol nem épült fel olyan állami hazugsággépezet, mint Magyarországon. 
(...) az összeesküvés-elméletek összefüggenek, ahogy azt az Egyesült Államokban is látjuk: a politikaiak után jöhet az oltásellenesség és a globális felmelegedés tagadása. A magyar kormány szerinte azért nem küzd az orosz dezinformáció ellen, mert maga is terjeszti.

(...) Ez tehát egy világtrend, amit a magyar kormány kiválóan kiaknáz. Nyilván nem függetlenül attól a tapasztalattól, hogy

VÁLASZTÁST LEHET NYERNI KAMUHÍREKRE ALAPOZVA

- mert részben ez történt Amerikában, és egyre inkább úgy tűnik, Nagy-Britanniában is. Mindkét helyen bizonyítható módon orosz segítséggel.  Ezek után nem csodálkozhatunk azon, hogy a nagyon professzionálisan dolgozó és a nemzetközi trendeket a kampányolásban maximálisan követő, egyébként pedig Oroszországhoz dörgölőző magyar kormány ehhez az eszközhöz nyúlt.

Ijesztő, mondatok, de az orosz befolyásoltság miatt már felvetették az újabb kitiltások lehetőségét, ami biztos nem vet jó fényt Magyarországra.



Krekó Péterrel készült teljes interjú:
Ilyen szintű álhírgyártás nem volt a rendszerváltás óta



Az oroszoknak egyszer ajtót mutattunk. Most újra itt vannak a nyakunkon....

7. Újévi gálakoncert


Szerencsére a múlt messzeségében elveszett már az az év, amikor haknikirály előadásával köszöntette a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola az új évet. Szerencsére évek óta egyre jobb, és színvonalasabb előadókat hívnak az évköszöntő gálaműsorukra. idén a Four Fathers énekegyüttes lesz az est fő attrakciója, de a színpad láthatóak lesznek az intézmény pedagógusai, és növendékei is. Talán még jegy is van....


Megosztás:

0 megjegyzés: