2017. június 15., csütörtök

#7nap - 1


7 NAP! Beszámolók, élmények, programajánlók, reakciók a heti eseményekre. ez lesz a #7NAP. Miért pont csütörtökön? Mert még halványan emlékszünk a múlt hétvégére, és lassan tudjuk már mit fogunk csinálni szombaton és vasárnap. 

Sorozatindító blogbejegyzésben ezekről lesz szó: nyárköszöntő koncert Nagyvenyimen, ha már így ránk tört ez a nagy meleg, lőtér a közelben, és talán hamarosan az iskolákban is, hol strandoljunk, szórakozzunk, egy kicsit a megszavazott civil törvényről, és egy szomorú esemény, a londoni POKOLI TORONY. Start. Most, és itt.

1. Nyárköszöntő koncert Nagyvenyimen.
Az eső és a kiszámíthatatlan időjárás kicsit áthúzta a számítást, így az Szent Bernát Arborétumba tervezett szabadtéri koncert beköltözött a templomba, ott hallgathattuk meg a nagyvenyimi Fontana Női Kar és a Szent Cecília Ének- és Zenekar koncertjét. Dalok, versek, könnyed szórakozás szombat délutánra, köszönet a szereplőknek!

 


2. Lőtér
Napra pontosan majdnem egy év elteltével újra megrendezésre kerülhetett az a rendezvény, ami miatt egy kicsit hangosabb volt a környékünk. Nem is olyan messze, szinte egy nagyobb köpéstávolságnyira a fák között van egy lőtér. (igen, a lőtér előbb volt ott) Szóval egy derűs hétköznapon arra lettem figyelmes, hogy az amúgy teljesen normális gyerekhangok mellett felerősödnek az egyre nagyobb kaliberű fegyverek hanghatásai. Nem, nem Soros támadta meg kicsinyke kis városunkat, de gyerekek és a fegyverek, eléggé elszomorító együtt hallani ezeket a hangokat. Tavalyi bosszankodásom hangképesvideós lenyomata még elérhető.
A honlapjukat egy év alatt szerencsére sikerült magukra formálni, így már azt is tisztán láthatjuk, mikor milyen versenyek lesznek a közeljövőben. Lőtér (új) honlapja: http://dlsehungary.wixsite.com/dlse
Ha esetleg olvassák ezt a bejegyzést, egy ráncfelvarrás és megfelelő honlapmotor beüzemelésével szívesen segítek, keressenek! :)
Azért bízom benne, hogy a nagy nemzeti lőtérfejlesztésben gondolnak a környék lakóira is, és egy kicsit távolabb kerülhet a lakóterülettől az objektum, illetve nem ördögtől való az ötlet, hogy az iskolákban is legyen (újra) lövészet.

Móricz Zsigmond Általános Iskola udvara a politechnika épületével /2014

Én még emlékszem rá, amikor a Móricz Zsigmond Általános Iskola (2258-as számú II. Rákóczi Ferenc Úttörőcsapat) udvarán álló kis politechnika bal oldali termében tologattuk szét az asztalokat, hogy a megfelelő távolságba elhelyezett nagy fém szerkezetre felbiggyesztett kis papír céltáblákat eltaláljuk, lehetőleg minél pontosabban, természetesen csakis légpuskával, azt is megfelelő körültekintéssel. Hát most valami hasonlóra készülnek, már ha hihetünk a híreszteléseknek. No ettől persze nem lesz jobb az iskoláknak, nem lesz több pénz krétára, vagy éppen szivacsra és kézmosóra/wc papírra, de kellő érdeklődés esetén még akár jó dolog is kisülhet belőle.

3. Úgy élvezem én a strandot...
Szabadság még odébb, de már most várjuk, hogy újra előkerüljenek a strandolós kellékek, a strandpapucs, a naptej, gyereknek az úszógumi, és indulhassunk csobbanni, de jó azt is tudni, hol milyen vízminőséggel találkozhatunk. A Dunába évek óta nem nagyon megyünk bele, pláne Budapest alatt borzasztónak találjuk a vízminőséget, és ez lehet nem is nagyon fog változni. Szerencsére azért a közelben van még 1-2 strand, ahol szívesen időzünk.

Kisoroszi, Dunakanyar, Szentendrei-sziget és a szívem (egyik) csücske


Óvatosság a nem természetes vizekben is!


Gyerekkel, gyerekekkel: 3+1 szuper vizes játszótér

4. DUDIK 2017
Nincs mese, itt vannak a fesztiválok, és Dunaújváros sem maradhat ki. a mai napon indul a több napos őrület, reméljük mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot!
A DUDIK – Dunaújvárosi Diák Köztársasági Napok 2009-ig Főiskolás Napok néven futott. Az azóta igazi mini fesztivállá nőtt zenés-koncertes rendezvény idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre.


további információ, programok: www.dudik.hu

2010-ben itt, a DUDIK-on is elköszönt a közönségtől sokunk kedvence a Kispál és a Borz. egy kis nosztalgia:


Jó szórakozást!

5. Civil törvény
Kétség nem fért hozzá, megszavazták, és jobbára minden módosító indítványt lesöpörtek, de ez is már mindennapos, valódi egyeztetés, vita már évek óta nincs a magyar közéletben, jobbára falra hányt borsó ha valaki megpróbálja felemelni szavát. A kormány szócsöveivé átalakított, felvásárolt médiabirodalmak pedig ontják magukból a propagandát, és sajnos: hatásos. 

A hazugság vízágyúja


Visszakanyarodva a megszavazott törvényre. Zúgolódnak a "tudjukkik", a Soros bérencek" és az "idegen érdekek képviselői"....





Hát így állunk most 2017-ben. Szomorú, hogy hagyjuk hogy megtehessenek, szinte bármit velünk. Mielőtt megállítanánk Brüsszelt, álljon itt a demokráciában nem kicsit előrébb tartó Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén keresztül eljuttatott szerdai nyilatkozata:
"Az Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy a magyar parlament elfogadott egy olyan jogszabályt, amely méltánytalanul sújtja a magyar civil szervezetek egy célzott csoportját, akik közül sokan a korrupció elleni harcot, valamint az emberi jogok és a polgári szabadságjogok védelmét tekintik fő feladatuknak.  Ez az új törvény megbélyegez helyi szervezeteket — különösen azon kormányzati kommunikáció kontextusában, mely a külföldről támogatást kapó civil szervezeteket úgy ábrázolja, mint amelyek a társadalom érdeke ellenében tevékenykednek –, és elrettentő hatással lesz a magyarok önszerveződésére és azon képességére, hogy aggodalmaikat demokratikus úton hozzák a kormány tudomására.  Amennyiben életbe lép, a törvény visszalépést fog eredményezni a NATO, az EU és az EBESZ által képviselt egyesülési jog és szólásszabadság érvényesülése tekintetében, valamint a civil szervezetek támogatása iránti közös elkötelezettségünkben. Azon állítások, melyek szerint ez a jogszabály az Egyesült Államokban létező Idegen Ügynökök Bejegyzéséről szóló Törvényen alapul, nem valósak." 


Szeretném egyszer látni, azt az átláthatóságot ott is, ahol a közpénzek elvesztik közpénz jellegüket, és nem nő naponta 1-1 esemény vagy építkezés költsége irreálisan.

A TASZ és a Helsinki Bizottság az elsők között tiltakoztak a törvény megszavazása után, de a lista akár bővülhet is a napok során.

6. Pokoli torony
Az utóbbi évek legborzasztóbb tűzesete borzolta fel idegeinket. London nyugati részén gyulladt ki egy toronyház még szerdán hajnalban. Belegondolni is szörnyű, mi lehetett azokkal, akiknek nem sikerült kijutni a fáklyaként lángoló épületből.


Szomorú apropó, de eszembe juttatta a még fiatal koromban látott Pokoli torony című 1974-es katasztrófafilmet, amit ITT lehet megnézni, de itt vannak az emlékeimben még a 2001-es amerikai események is. Isten nyugosztalja a tűzvészben elhunytakat!

7. Múzeumkerti Este


45 évvel ezelőtt 1972 júniusában indult a méltán népszerű kultúresemény-sorozat, a Múzeumkerti Esték, melynek a város központjában az Intercisa Múzeum, (egykori pártház) belső udvara ad otthont. Remek helyszín, remek koncertek, még édesapám, és édesanyám is fellépett, de még én is emlékszem 1-2 olyan koncertre, ahol táborzáró koncerten húztam a vonót. Most, 2017 júniusában újra benépesülhet az épület udvara, kérem a szervezőket, ne hagyják abba, legyen még sok ilyen est!
Megosztás:

0 megjegyzés: