2016. november 23., szerda

Isten éltesse Törőcsik Mari művésznőt!


A kölyök

Csetlő-botló fiatal fruska, afféle bajkeverő szélvészkisasszony ez a kölyök, Sztálinváros egyik üzemében. Olyan, aki lelkes túlbuzgalmában mindenből bajt csinál. Azonban még így sem tudja elpusztítani az emberek jóindulatát, akik mind felelősséget éreznek az apátlan, anyátlan kis inas sorsáért. Ez az aranyos balkezes gyerek beleszeret az ifjúsági szervezet titkárába, aki előbb nem veszi őt nőszámba, csak mikor egy konkurens udvarló tűnik fel a láthatáron, következik be az előrelátható happy-end.
A vidám, ötletes film egyike azoknak a jó magyar vígjátékoknak, melyek, bár nincsenek súlyos mondanivalóval megterhelve, mégis mai életünk tipikus epizódjait tárgyalják, egy adag realizmussal és egy adag szükséges meseszerűséggel.
A forgatókönyv - Palásthy György és Markos Miklós írták - tele van szellemes, és harsány kacagást kiváltó dialógusokkal. Szemes Mihály rendező ízlésesen mutatja be a dolgozók közötti összetartást és segíteni akarást.
A kölyök - Törőcsik Mari. Álmában sem kívánhatott volna testhez állóbb szerepet, a közönség viszont édesebb, tehetségesebb és illúziót keltőbb vígjátékszínésznőt. Bessenyei F., Rajz J., Szirtes A., Szabó Gy. játsszák Törőcsik Mari körül a főbb szerepeket.

SIMKO MARGIT - 1960. július 19. A Hét

Egy filmszínésznő új arca

Véget ért a Karlovy Vary-i fesztivál. S ha az idén kiküldött filmünk nem is került a kitüntetett alkotások közé, egyik szereplője, Törőcsik Mari, mégis dicsőséget szerzett Magyarországnak. A Kölyök-beli alakításával a zsűri egyéni díját érdemelte ki. 
Külön örömünkre szolgál ez, hiszen Törőcsik Mari egyike ama kevés színészünknek, akinek a tehetsége  tulajdonképpen a felvevőgép előtt bontakozott ki. A Körhinta emlékezetes sikere után maradandót nyújtott az Édes Annában és sokoldalúságát bizonyítva legutóbb Szemes Mihály vígjátékában, a Kölyökben. E vígjátékban egy, a mi világunkban derűsen csetlő-botló, szeretetre vágyó kamaszleányt állított elénk, vonzóan, kedves, egyéni humorral. 
Játékstílusa - s ez művészetének fő vonzóereje - a film sajátos műfajának megfelelően, bensőséges, egyszerű. Eleven, kifejező arcjátéka, s egész emberi lénye mind-mind segítségére van a szerepformálásban. S ezúttal is számtalan apró részletmegfigyeléssel gazdagította az amúgy is hálás figurát, s tette még élethűbbé, még rokonszenvesebbé. 
A Karlovy Vary-i fesztivál zsűrije nyilvánvalóan művészetének ezt az új vonását is figyelembe vette, amikor  a Kölyök  Törőcsik Mariját kitüntette. Más szóval azt a kitűnő képességű filmszínésznőt részesítette elismerésben, aki ezúttal őket, a szakembereket is meglepte új szerepkörében. 

Á. P. - 1960. július 26. Népszabadság


A Kölyök című film bemutató díszelőadását október 26-án este hat órakor tartották a Dózsa Filmszínházban. /jakd.hu





Megosztás:

0 megjegyzés: