2016. november 21., hétfő

Atomenergia, Paks, Csernobil

kép forrása: 360 fokos panoráma

Elkészült a csernobili új szarkofág, ami újabb 100 évre biztosítja az 1986-ban felrobbant 4-es reaktor biztonságát. A 36 ezer tonnás, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas acélszerkezet a világ legnagyobb mozgatható kupolája. Másfélmilliárd euróba került.


Az acél szarkofág építését a francia Novarka konszern végezte, a munkálatok 2011-ben kezdődtek, a költségek fedezéséhez Ukrajna jelentős támogatást kapott az Európai Uniótól, az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (EBRD), Oroszországtól, az Egyesült Államoktól, Kanadától és Japántól is.


Az atomenergia biztonságos felhasználásáról, illetve a paksi atomerőmű építéséről továbbra sincs teljes egyetértés, vagyunk páran, akik jobban hiszünk a megújuló energiákban. Ennek ellenére csak öröm, ha véletlenül valamilyen formában is, de értelmes párbeszédnek lehetünk szem-, és fültanúi.


Napelem vs. paksi bővítés?
Két energiapiaci szakértőt kérdeztünk a paksi bővítés pénzügyi és energetikai kérdéseiről. Egyikük az atomenergia, másikuk inkább a napelemes rendszerek mellett érvel. A piros sarokban Hárfás Zsolt, az Atomenergia Info szakértője, a kék sarokban Felsmann Balázs, a Corvinus Egyetem kutatóközpontjának vezetője.
Hír24: Megéri-e nekünk a paksi bővítés?
Felsmann Balázs: Nem.
Hárfás Zsolt: Igen.



Természetesen nem dőlhetünk hátra, az atomenergia biztonságával továbbra is foglalkozni kell, ahogy a fosszilis energia környezetszennyező hatásával, vagy az atomhulladék kezelésével, illetve a  környezetbarát megújuló energiaforrások hasznosításáról. Van, lenne miről még párbeszédet folytatni, csak remélhetem, hogy tényleg lesz mit átadni a következő generációknak.



Megosztás:

0 megjegyzés: