2015. október 9., péntek

A menekültek befogadása


Ha egy kicsit félre is tesszük az aktuálpolitikai nézetkülönbségeket, álljunk majd meg pár pillanatra. Év végére sikerült nagyjából minden környező országgal összeveszni, igazán nincsenek is "barátaink", a rajtunk áthaladó tömegek sem fognak szép emlékeket őrizni, Magyarország tulajdonképpen egyedül maradt, leszámítva az orosz medvét, akinek elég sokáig adósai leszünk. Fontos, és égető probléma, hogy a mi generációnknak nagyon úgy néz ki, nem nagyon lesz ki megtermelje a nyugdíjat, és azt se felejtsük el, lassan, de biztosan fogy a magyar, ezt a folyamatot pedig nem lehet csak azzal megoldani, hogy lekapcsoljuk a lámpát és csináljunk gyerekeket, és akkor nem is ejtettünk szót a kivándorlókról, akik a kiszámíthatóbb és biztosabb jövő reményében külföldön keresnek munkát, és otthont. Jobb esetben is csak elenyésző százalékuk jön haza. 


Szeretném azt hinni, hogy a kormányzati törekvéseknek lesz eredménye, de a számok, sajnos elég szomorú képet mutatnak.
A kivándorló szakemberek, ápolók, orvosok, és minden egyéb érintett területen egészen kellemetlen hatással vannak életünkre, akár már most is.

Oké, nem szeretnek minket, tőlünk is inkább mennek, a kormányzati szintre emelt gyűlölet már-már elviselhetetlen, de mégis mit is lehetne tenni?

Orbán Viktor 2001-ben még így vélekedett:

"Magyarország akár 14 millió embernek is megélhetést tud biztosítani."

Persze ez még az EU csatlakozás, a Gyurcsány kormány, és a nagy válság előtt történt. A nyugathoz viszonyított lemaradásunk pedig konzerválva maradt, ezen az elmúlt évek politikai elitjei sem tudtak segíteni.

2015 elején, Gyurcsány, válság után, valamint az EU tagjaként az ukrán helyzet kapcsán is szóba kerültek a menekültek, akiket továbbra is nyitott kapukkal vártunk:

Ukrajna gazdasági krach köszöbén áll, ezért akár 500 ezer menekült befogadására is fel kell készülnünk - hangzott el azon a háttérbeszélgetésen, amelyet Orbán Viktor vezető magyar újságíróknak tartott, és amelyen az Origo is részt vett. A kormányfő szerint a helyzet drámai romlása sem érné készületlenül Magyarországot. 

Változott a világ, változott Magyarország, változott a hozzáállás. A délről, közel-keletről érkezőket már valamiért nem akarjuk fogadni, pedig... 

Lehetne....
  • ... friss listával, adatbázissal felajánlani üres álláshelyeket menekülteknek
  • ... megfelelő felzárkóztatással integrálni a magyar társadalomba

Vagy csak emberhez méltó módon bánni velük, minden fontos információt és lehetőséget tudatni velük, ez az országunk megítélésén is javíthatna, a menekülteknek meg egy alternatív lehetőség.

Mi hiányzik?

Megbízható szakemberek, nem kézi vezérlésű nyomógomb-felelősök, józan gondolkodás, kiszámítható és felelős kormányzás. A lehetőség adott, hogy tudjuk-e magunk hasznára alakítani az eseményeket, persze ez munkával jár, és nem olyan látványos mint a gyűlöletre alapuló politika.


Be-, és elfogadás, sokszínűség, kultúrák találkozása... 




... ÉS TE GONDOLKOZTÁL MÁR ARRÓL, HOGY LESZ-E NYUGDÍJAD!?
Megosztás:

0 megjegyzés: