2015. szeptember 6., vasárnap

Magyarok nem szemetelnek. Ja de!


Sokan hajlamosak elfelejti hogy tudunk mi is szemetelni, főleg ha sok ember van egy helyen. Ilyen a tömeghatás. Már-már rendszeresnek mondhatóan a szilveszteri romokat újév első napjának hajnalában eltakarítják a szorgos kezek, hogy mire a munkába indulók odaérnek, ne sok mindent lássanak belőle.

Váci utca - forrás: bestofcafe.hu

Vörösmarty tér - forrás: vjm.hu

Év közben sem áll meg a szemetelés, az illegális szemétlerakók elég csúf szégyenfoltjai a környezetnek rövid-, és sokszor hosszabb távon is.
- Lajoskám, akkor holnap este kivisszük az öreg hűtőt az erdő alá?
- Kimehetünk, Bélám, csak akkor tegyük már be a furgonba az üres tévédobozt, meg a leégett villanymotort is!
- Oké! Csak arra ne járjon valaki!
- Ugyan már, a hatóság este nem mozog, ha ismerős jön, nem szól semmit, ha meg valami zöld köcsög kötekedne, megverjük, mint a lovat!
forrás: totalcar.hu 

Ugye még emlékszünk a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén lévő hordókra?

Szemét ipari méretekben - forrás: szeretlekmagyarorszag.hu


Nem kevés pénzbe került/kerül ennek a súlyos környezetszennyezésnek a kezelése. De térjünk csak vissza a mindennapi szemeteléshez.

Fesztivál, jókedv, buli.. a végén marad a hegynyi szemét... Európa közepén.



otthagyott fesztiválszemét, szerencsére már ez is múlt időben.

forrás: totalcar.hu

A szemetelés természetesen nem csak a fesztiválok sajátossága, láthatóan sokan nem veszik a fáradtságot hogy elsétáljanak a legközelebbi szemetesig, ezzel folyamatos és állandó munkát biztosítanak a közterület-fenntartóknak, a közmunkásoknak, és az önkéntes szemétszedőknek.

Utóbbiak szervezett formában az évente megrendezésre kerülő TeSzedd akcióban is részt vehetnek, de vannak lelkesebb szemétszedők is, akik tevékenyen is részt vesznek a saját környezetük tisztaságáért folytatott "harcban".

Ilyen szemétkommandó működött Dunaújvárosban is, áldásos munkájuknak köszönhetően sok konténernyi szeméttől szabadult meg városunk. Képes beszámolóik még elérhetőek facebookos oldalukon. A feltöltött képeik azt hiszem magukért beszélnek....


fotó: szulokhazamagazin.hu

Napi 3,5 millió tonna szemetet termelünk

Nagyon sok mindennek meg kellene változni, hogy ez a folyamat visszaforduljon. Talán naivitás is azt gondolni, hogy ez visszafordítható. Addig pedig maradnak a lelkes önkéntesek, akiknek ezúton is köszönet!





Megosztás:

0 megjegyzés: