2014. november 24., hétfő

Mert egy család vagyunk... - Norton Family

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosítása 2014. szeptember 1-től az intézményekre nézve, a gyermekek és tanulók védelme érdekében újabb kötelezettséget ír elő. Ennek értelmében az intézmények kötelesek gondoskodni a gyermekek, tanulók számára hozzáférhető, internet-hozzáféréssel rendelkező számítógépek szűrőszoftverekkel történő ellátásáról.
„A köznevelési intézmény – ideértve a 7. § (4) bekezdése szerint alapított intézményt is – köteles a gyermekek, tanulók számára hozzáférhető, internet-hozzáféréssel rendelkező számítógépeket a gyermekek, tanulók védelmét lehetővé tevő, könnyen telepíthető és használható, magyar nyelvű szoftverrel ellátni a gyermekek és tanulók harmonikus lelki, testi és értelmi fejlődése védelmének érdekében.”
Mielőtt leragadnánk az idézet különösen vicces utolsó mondatánál, a törvény törvény, kötelező érvényű. Szerencsére még válogatni is tudunk, vannak ugyanis ilyen programok, akár ingyenesen is. Íme a választék:

  • Norton Family
  • Dolphin Knight
  • Microsoft Windows Live Családbiztonsági program
Tapasztalataim szerint bár jó a Windows szűrőrendszere, ez inkább csak a 8-as verzióban teljesedik ki, mi még intézményi szinten az öreg gépekkel örülünk ha a 7-es eldöcög. Két lehetőség közül pedig a Nortonnak adtam egy lehetőséget, bejegyzésemet is inkább erről fog szólni.


Használatához Norton fiókkal kell rendelkezni, ezzel tudjuk a későbbiekben szerkeszteni a házirendet. Első lépés: regisztráció itt: https://onlinefamily.norton.com/ Érdemes nem elfelejteni a jelszót, mert egy esetleges törlésnél is kérni fogja.

Második körben, sikeres bejelentkezés után, mint szülő, létre kell hoznunk virtuális gyermekünket, akinek a fiókjának a házirendjét tudjuk majd szerkeszteni.


A képeken egy 204 nevű "gyermek"et mutatok be. Internet fülnél lehet beállítani egyszerűbben előre beállított lehetőségekkel - korcsoportok szerint, illetve a megfigyelés/szűré módját is kiválaszthatjuk, komolyabban tiltjuk, figyelmeztetünk, vagy egyszerűen csak megfigyeljük. 

A gépre is fel kell tenni a programot, jobb esetben már az első bejelentkezésnél felajánlja a weboldal, ha mégsem, közvetlen link (bejelentkezés esetén működik csak):


Sikeres telepítés után már csak be kell jelentkeznünk, és meg kell adnunk a rendszernek, hogy melyik fiókot szeretnénk felügyelni.


Javasolt a gyermeknek egy külön felhasználói fiókot létrehozni, lehetőleg ne rendszergazdai jogosultságokkal, mert mint minden program, megkerülhető, kiiktatható. Észre sem vennénk, és már létrehoz magának egy új - nem megfigyelt - fiókot, mint legegyszerűbb lehetőség.


Ha minden beállítás rendben van, egy kis felugró ablakban értesíti a megfigyelt fiókkal bejelentkezőt.

Házirendet pedig tudjuk kezelni szinte bárhonnan, bármikor, másik gépről, lazíthatunk a tiltásokon, újabb oldalakat vihetünk fel a rendszerbe, igazából könnyen kezelhető, ez mindenképpen előnyére válik.

Mint minden ingyenes programnak - van fizetős verzió is -, természetesen ennek is vannak hátulütői. Ha jól láttam, és számoltam, kb 50 gépet tud egy ingyenes fiók kezelni. Intézményi szinten ez persze kevés, én termekre bontottam, minden teremnek van/lesz külön bejelentkezése - és felügyelete. 


Ez elsődlegesen telepítésnél jön elő - sajnos

Használata során, elsősorban az informatikát oktató személyeknek kell majd jobban figyelni, 1-1 oldal engedélyezése, vagy tiltása viszont központilag, akár a tanári gépről is megoldható.







Megosztás:

0 megjegyzés: